Američki naučnici saglasni: Ove godine ostvarićemo kontakt sa vanzemaljcima

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 14:39

Američki naučnici saglasni: Ove godine ostvarićemo kontakt sa vanzemaljcima

Studija je rađena nakon vesti o novim NLO-ima, a neki članovi Kongresa razgovarali su sa osobama koje rade na pronalaženju NLO-a

Tim naučnika sa Univerziteta u Kaliforniji veruje da će vanzemaljci stupiti u kontakt sa Zemljom već 2029. godine. Pre dvadeset godina NASA je poslala signal letelici Pajonir 12 kao deo rutinskog protokola za slanje podataka i uspostavljanje komunikacija.

Signal >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je takođe stigao do zvezde udaljene 27 svetlosnih godina od naše planete, a istraživači se nadaju da su ga presreli vanzemaljci koji su odgovorili i odgovor poslali nazad na Zemlju, prenosi Dejli mejl. "Ovo je čuvena ideja Karla Sagana, koju je iskoristio kao temu filma Kontakt", rekao je astronom Hauard Ajzakson.

Film Kontakt iz 1997. zasnovan je na priči Karla Sagana, o naučniku koji pronalazi dokaze o postojanju vanzemaljaca na planeti udaljenoj 26 svetlosnih godina od Zemlje i odlučuje da uspostavi kontakt slanjem signala.

Studija je koristila signale poslate sa Zemlje na Vojadžer 1, Vodadžer 2, Pajonir 10, Pajonir 11 i Nju horajzons, mapirajući gde su se signali mogli širiti nakon što su poslati u svemir. Ove letelice su komunicirale sa radio-antenama Deep Station Network (DSN) radi preuzimanja naučnih i telemetrijskih podataka, prema istraživanju objavljenom u časopisu Publications of the Astronomical Society.

Mreža dubokih stanica je Nasin međunarodni sistem radio-antena koje podržavaju misije međuplanetarnih svemirskih letelica i nekoliko koje orbitiraju oko Zemlje. Utvrđeno je da su signali nekih od njih do sada naišli na najmanje jednu zvezdicu: "Povratni prenos možemo očekivati najranije 2029. godine", kaže se u jednom od izveštaja.

Tim je izračunao kada bi obližnje zvezde trebalo da budu pogođene u prenosima uzimajući u obzir brzinu svetlosti, koja prelazi jedan parsek na svakih 3,26 godina. Ovo im je omogućilo da odrede vreme potrebno za prenos do svake letelice.

"Zanimljiva vežba, ali je malo verovatno da će dati rezultate", rekla je Kejtlin Rasmusen, astrobiolog sa Univerziteta u Vašingtonu, koja nije radila na ovom istraživanju.

Studija je sprovedena nakon što su se pojavile vesti o novim neidentifikovanim letećim objektima, a visoki članovi Kongresa razgovarali su sa šest uzbunjivača koji tvrde da su radili na programima za pronalaženje NLO-a. Zakon o ovlašćenju za nacionalnu odbranu (NDAA) iz 2023. godine, koji je u decembru potpisao predsednik Džozef Bajden, uključio je amandman kojim se od Pentagona zahteva da visokim senatorima dostavi poverljive izveštaje o prethodno neotkrivenim programima koji se odnose na neidentifikovane anomalne pojave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.