Šta bi na ovo rekao Njegoš? Đukanović jača odnose sa Vatikanom: Papa Franja dolazi u Crnu Goru

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Okt.2018, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta bi na ovo rekao Njegoš? Đukanović jača odnose sa Vatikanom: Papa Franja dolazi u Crnu Goru

Crnogorski predsednik posetio je danas Rim

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je danas, posle susreta s papom Franjom u Vatikanu, da je poglavar Rimokatoličke crkve "za sledeću godinu najavio posete trima državama regiona, ali da nema dileme da će nakon toga naći vremena da poseti i Crnu Goru".

KUSTURICA ČESTITAO DODIKU: Ovo nije tvoja pobeda, OVO JE POBEDA SRPSKOG >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << NARODA I REPUBLIKE SRPSKE!

- Sveti otac je saopštio svoju rešenost da u sklopu brige o regionu poseti Crnu Goru. Kazao je da je za sledeću godinu najavio posete trima državama regiona, ali da nema dileme da će nakon toga naći vremena da poseti i Crnu Goru i da na taj način pokaže uvažavanje prema ogromnom moralnom kapitalu koji Crna Gora ima, a to je kvalitet multietničkog i multikulturnog sklada - izjavio je Đukanović za TVCG.

Crnogorska televizija prenela je Đukavićeve reči da je "papa Franja pozdravio rezultate koje Crna Gora postiže u evropskim integracijama, kao i doprinos koji daje u regionu".

SKANDAL! Milo traži od Srba u Crnoj Gori da ustaju na himnu koju je pisao ozloglašeni USTAŠA

Prehodno je iz Đukanovićevog kabineta saopšteno da je ova poseta "potvrda odličnih odnosa Svete Stolice i Crne Gore, koji imaju duboke istorijske korene i tradiciju međusobnog poštovanja, utemeljene Konkordatom o saradnji iz 1886. godine".

- Crna Gora je nakon obnove državnosti, prepoznatljiva kao zemlja koja posebnu pažnju pridaje očuvanju i razvoju međunacionalnih odnosa i verskoj toleranciji, saradnji i solidarnosti, obnovila odnose sa Svetom Stolicom i kroz Temeljni ugovor, koji reguliše najvažnije segmente bilateralnih odnosa i status katoličke zajednice u našoj zemlji - navodi se u saopštenju.

Gradi se prva srpska crkva u Sloveniji posle 70 godina: Patrijarh Irinej dao blagoslov

Navodi se i da je "susretu na najvišem nivou prethodila nedavna veoma uspešna poseta državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina Crnoj Gori".

Kako prenosi RTCG, Đukanović se u Apostolskoj palati susreo prvo s papom, a zatim i sa vatikanskim državnim sekretarom Parolinom.

On će nakon posete Vatikanu posetiti i sedište Suverenog Viteškog Malteškog Reda, s kojim je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose 2006. godine.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.