Plenković i Đukanović o Beogradu i Prištini

Izvor: RTS, 30.Apr.2019, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković i Đukanović o Beogradu i Prištini

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je, nakon sastanka u Berlinu, da su Beograd i Priština "prilično udaljeni u stavovima". Crnogorski predsednik Milo Đukanović poručuje da je ovo sudbonosan trenutak da se prevaziđe "prastari problem komplikovanih srpsko-albanskih odnosa".
Andrej Plenković je istakao da su ključne poruke berlinskog sastanka, održanog na inicijativu nemačke kancelarke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i francuskog predsednika, Angele Merkel i Emanuela Makrona, bile usmerene ka pokušaju deblokiranja zstoja u dijalogu Beogradai Prištine, čiji su stavovi, kako je naveo, prilično udaljeni.

"Bilo je nekoliko ideja, međutim u ovom trenutku se nisu približili stavovi po pitanju ukidanja kosovskih taksi, niti da Beograd načini neki korak koji bi u ovoj fazi vodio prema priznanju", ukazao je Plenković, prenosi Hina.
Napominjući da je dogovoreno da se dijalog po tom pitanju nastavi početkom jula, Plenković je rekao da će "napor Nemačke, Francuske a i šire evropske diplomatije verovatno zahtevati još razgovora kako bi se situacija deblokirala".
Povodom sastanka u Berlinu oglasio se i crnogorski predsednik Milo Đukanović, rekavši da su razgovori u Berlinu pomogli da se otvori put za prevazilaženje blokade u dijalogu Beograda i Prištine.
Ovo je, kaže, sudbonosan trenutak da se prevaziđe "prastari problem komplikovanih srpsko-albanskih odnosa".

Đukanović je rekao da je dogovoreno da dijalog i dalje bude pod pokroviteljstvom Evropske unije, te da se sad neposredno uključe i Francuska i Nemačka.
"Na taj način bi se obezbedio dovoljno dobar kvalitet i intenzitet tog dijaloga i pokazalo, u narednih nekoliko meseci, da li imamo potencijal da u ovoj generaciji to pitanje rešimo", ukazao je Đukanović, prenosi portal CdM.
Đukanović je dodao da je na samitu podsetio da je stav Crne Gore da je stabilnost jednako integracija na Zapadnom Balkanu.
"A stabilnost je kategorija za koju nismo zainteresovani samo mi na Zapadnom Balkanu, jer je reč, zapravo, o stabilnosti Evrope", istakao je Đukanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UMISLILI DA SU "PAMETNI": Đukanović i Plenković posle samita u Berlinu HOĆE DA DRŽE LEKCIJE SRBIJI

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2019

Sastanak u Berlinu održan je na zajedničku inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona...Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da su razgovori u Berlinu pomogli da se otvori put za prevazilaženje blokade u dijalogu Beograda i Prištine i da je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.