Nova drama u Crnoj Gori? Policija izdala saopštenje

Izvor: B92, 30.Okt.2023, 10:28

Nova drama u Crnoj Gori? Policija izdala saopštenje

Potpredsednik opozicione Demokratske partije socijalista, bivšeg lidera Mila Đukanovića, Jevto Eraković pozvao je građane na protest ispred Skupštine Crne Gore.

U Skupštini Crne Gore za danas je zakazan nastavak konstitutivne sednice.

Opozicioni DPS poziva na protest zbog popisa stanovništva, a iz Socijaldemokrata, tradicionalnih partnera DPS, pozivaju na protest protiv formiranja nove parlamentarne većine, nakon vanrednih izbora održani 11. juna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Na današnjoj sednici Skupštine bi trebalo da budu izabrani predsednici i potpredsednici parlamenta, a potom i nova 44. Vlada Crne Gore. Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić je kandidat za predsednika Skupštine, a lider PES Milojko Spajić biće premijer nove crnogorske izvršne vlasti.

Spajić je ranije najavio da će popis stanovništva u Crnoj Gori biti odložen za mesec dana, a Eraković tu najavu tumači kao činjenicu da građanska Crna Gora, kada se ujedini, kadra je da odbrani svoje najvažnije principe.

"Neka se niko ne zavarava, nema odustajanja. Vidimo se na protestu", napisao je Eraković na društvenoj mreži Iks.

DPS je sa strankama svojim tradicionalnim partnerima već započela bojkot popisa, koji bi prema ranije donetoj odluci trebalo da bude održan od 1. do 15. novembra, a Eraković smatra da je nakon formalne odluke o odlaganju potrebno uspostaviti dijalog, da se sve sporne tačke reše i zajednički odredi datum početka popisa - bez ikakvih unapred donetih rešenja.

Za poslanika opozicionih Socijaldemokrata Nikolu Zirojevića, danas važan dan.

"Danas će nova parlamentarna većina za predsednika Skupštine izabrati čoveka koji je, sa svojim saborcima, u plenarnoj sali gazio Ustav Crne Gore. Čoveka čija ideološka profilacija predstavlja sve ono protiv čega se borimo", kazao je Zirojević, prenosi portal RTCG.

On je istakao da će jedan vid borbe biti u Skupštini, argumentovano i snažno, bez uzmicanja.

"Drugi vid borbe morate biti vi, građanke i građani, koji ćete jasno reći 'NE' politici nove parlamentarne većine...", poručio je Zirojević.

Zbog protesta na koji su pozvale stranke dela opozicije ispred Skupštine Crne Gore, od 17 do 22, neke ulice će biti zatvorene za saobraćaj, saopšteno je uz Uprave policije.

Policija je najavila snimanje ovog javnog okupljanja, koje, kako kažu, organizuje organizacija "Forum slobodnih građana Luča".

Snimanje će trajati od 16 časova do 23 časa, a po potrebi snimanje može biti i produženo, naveli su iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.