Milo mandatar za sastav nove CG vlade

Izvor: Kurir, 09.Nov.2012, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milo mandatar za sastav nove CG vlade

Predsednik Vujanović ocenio da će Đukanović, kao premijer, najbolje odgovoriti na izazove pred kojima će se Crna Gora naći u narednom periodu

PODGORICA - Crnogorski predsednik Filip Vujanović poverio je danas mandat za sastav nove Vlade Crne Gore lideru Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću, što će biti njegov drugi povratak na funkciju premijera, koju je poslednji put napustio u decembru 2010. godine.

Vujanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je, nakon sastanka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, kazao da je predložio Đukanovića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

On je ocenio da će Đukanović, kao premijer, najbolje odgovoriti na izazove pred kojima će se Crna Gora naći u narednom periodu.

"Đukanović je bio nosilac izborne liste koalicije Evropska Crna Gora koja je pobednik na izborima i ne sumnjam da će on na najbolji način ostvariti program vladajuće koalicije. Uveren sam u potpunu Đukanovićevu posvećenost onome što su interesi Crne Gore, pre svega integracionim procesima i obezbeđenju boljeg kvaliteta života svih građana", rekao je Vujanović novinarima.

On se zahvalio dosadašnjem premijeru Igoru Lukšiću na urađenom poslu, ocenjujući da je Crna Gora u mandatu njegove vlade ostvarila značajne uspehe u evropskim integracijama.

Đukanović predvodi koaliciju Evropska Crna Gora koja zajedno sa strankama manjinskih partija ima većinu u crnogorskom parlamentu.

Ukoliko ponovo bude izabran za premijera, to će biti šesti put da se Đukanović u poslednje dve decenije nađe na čelu Vlade Crne Gore, a u tom periodu jednom je bio predsednik te države.

Lider DPS do sada se dva puta povlačio sa funkcije premijera, ali je oba puta to trajalo samo dve godine, nakon čega se ponovo vraćao na tu poziciju.Posle oktobarskih izbora 2006. godine, Đukanović je prepustio premijersku funkciju Željku Šturanoviću, da bi se 29. februara 2008. vratio na čelo izvršne vlasti.Đukanović je funkciju premijera ponovo je napustio u decembru 2010. godine, kada ga je na toj poziciji nasledio Igor Lukšić.

Vujanović je ranije danas razgovarao s liderima Demokratskog fronta Miodragom Lekićem i Srđanom Milićem, koji su novinarima kazali da ne podržavaju predlog da Đukanović ponovo bude premijer.

Predsednik Crne Gore je obavio konsultacije i sa liderom Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapićem i potpredsednikom DPS-a Svetozarom Marovićem.Marović je novinarima rekao da je Predsedništvo DPS jednoglasno donelo odluku da Đukanovića predloži za mandatara, dodajući da je time ispoštovano i demokratsko načelo da nosilac pobedničke izborne liste bude na čelu izvršne vlasti.

Upitan kako DPS gleda na određene rezerve međunarodne zajednice prema Đukanovićevom povratku na premijersku funkciju, on je kazao svaka suverena i demokratska država sama odlučuje o tome ko će biti na čelu izvršne vlasti.Krivokapić je rekao da je za Crnu Goru najbolje da na čelo njeno vlade dođe jaka politička ličnost.

Pred Crnom Gorom je puno izazova u narednom periodu i očekujem da će nova vlada, na čelu sa Đukanovićem, uspešno odgovoriti na sve zadatke. Đukanović se vraća zato što je situacija teška i potrebno je da na teren izvedemo najjači tim, rekao je on.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović,   Nova godina

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Milo Đukanović mandatar za sastav nove vlade Crne Gore

Izvor: GdeInvestirati.com, 10.Nov.2012, 07:43

PODGORICA – Crnogorski predsednik Filip Vujanović poverio je danas mandat za sastav nove Vlade Crne Gore lideru Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću, što će biti njegov drugi povratak na funkciju premijera, koju je poslednji put napustio u decembru 2010. godine.

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.