Milo Đukanović: Nisam se povukao niotkuda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2016, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milo Đukanović: Nisam se povukao niotkuda

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je danas da se nije povukao iz politike i da nema potrebe da se u vezi njegovog napuštanja premijerske funkcije stvara bilo kakva misterija.

"Nisam se povukao niotkuda. Ja sam i dalje predsednik Demokratske partije socijalista. Završio sam mandat premijera, ne prvi, nego sedmi i odlučio da se, iz meni znanih razloga, ne kandidujem za osmi mandat", rekao je Đukanović novinarima.

On je kazao da je njegov predlog da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se za mandatara nove crnogorske vlade predloži zamenik predsednika DPS i sadašnji potpredsednik vlade Duško Marković "očekivan i uobičajen".

Đukanović je dodao da se oko toga "mnogo spekuliše" i da se pokušavaju "dokučiti neki tajni motivi" u vezi sa kandidovanjem Markovića za mandatara Vlade.

Prema objašnjenju Đukanovića, Marković premijersku funkciju može da obavlja "ne manje kvalitetno" nego što je to on radio.

Đukanović je uveren da činjenica da on neće voditi novu vladu Crne Gore neće usporiti proces formalnog pristupanja Crne Gore NATO.

Đukanović je rekao da još nije odlučio da li će se posvetiti biznisu, već da mu je sada potrebo da se odmori.

Lider DPS je ranije rekao da će se posvetiti jačanju partijskih kapaciteta "u susret budućim parlamentarnim izborima i zadacima koji se očekuju".On je ranije, takođe, kazao da će "lično pomoći" budućem premijeru u rešavanju bitnih državnih zadataka.

Treće "povlačenje" u poslednjih deset godina

Najmoćnija politička ličnost u Crnoj Gori, Milo Đukanović, neće preuzeti još jedan premijerski mandat i to će biti treći put u poslednjih deset godina da se Đukanović povlači sa državne scene.

Treće povlačenje sa najviših državnih funkcija Mila Đukanovića ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje za poznavaoce crnogorske političke scene, jer se o tome spekuliše već duže vreme.

Dosadašnje iskustvo pokazuje da odlazak sa državne funkcije ne znači, da se na istu državnu funkciju neće ponovo vratiti.

Značaj Đukanoviću ne daje samo njegova Demokratska partija socijalista, čiju je političku kampanju on lično izneo, već i najmoćniji dio opozicije koji je svoju predizbornu kampanju fokusirao na smenu isključivo Đukanovića, kaže za RSE Daliborka Uljarević, direktorka Centra za građansko obrazovanje, u svom prvom komentaru na novi politički obrt.

"Nije prvi put da se Milo Đukanović povlači sa premijerske pozicije, a ostaje da vidimo da li je poslednji, jer se radi o čoveku koji je svu svoju profesionalnu karijeru u poslednjih četvrt veka gradio u politici, a iz politike se jako teško trajno izlazi", navela je ona.

Dodala je da time što zadržava funkciju predsednika DPS-a, on ostavlja otvorena vrata da i dalje pokuša dominantno oblikovati ključne političke odluke u Crnoj Gori. Međutim, izbor ovog novog naslednika je nešto drugačiji nego prethodna dva puta.

Marković je čovek koji ima mnogo više moći ali i ambicija nego ranije privremene zamene", ističe Daliborka Uljarević.

Đukanović je, naime, napustio najviše državne funkcije 2006. i 2010, pravdajući povlačenje stavom da želi da odmori od javnih funkcija i posveti se biznisu. I tada se govorilo, bez obzira da li se Đukanović nalazi na čelnim državnim pozicijama ili je izašao iz institucija - on je usmeravao najvažnije političke odluke vlade.

Na čelo vlade je 2006. bio izabran Željko Šturanović, a Đukanović se u vladu vratio krajem 2008, pošto se Šturanović povukao zbog bolesti.. Ponovo napuštajući vladu 2010, Đukanović je prepustio izvršnu vlast Igoru Lukšiću, koji je na toj poziciji ostao do izbora 2012. godine kada Đukanović ponovo preuzeo čelnu poziciju.

Na pitanje da se mogu tražiti razlozi za Đukanovićevo povlačenje u ovom trenutku, u činjenici da nakon posljednjih izbora on nema kapacitet za stvaranje šire koalicije koja bi formirala vladu, zbog prethodnog stvaranja žestokih sukoba sa drugim političkim partijama, nevladinom sektoru i nezavisnim medijima, Uljarević kaže:

"Đukanović je u mnogo čemu ostao političar starog kova na Balkanu. U tom kontekstu treba razumeti njegovo nerazumevanje uloge i mesta nezavisnih medija i nevladinih organizacija, prema kojima je on u kontinuitetu izražavao i prezir, a u nekim slučajevima vrlo aktivno ohrabrivao prljave kampanje".

Međutim, dodala je Uljaerić, on je čovek nespornog intelekta i verujem da i sam razume u kojoj meri on opterećuje demokratizaciju i evropeizaciju crnogorskog političkog sistema.

I u tom kontekstu, kaže, i sama vlada izbornog poverenja je bilo indirektno priznanje Đukanovića da razvija strategiju povlačenja i da je svestan da to ne može trajati u nedogled.

Govoreći sa aspekta - mogu li se razlozi o Đukanovićevom napuštanju državnih funkcija tražiti u, kako se to ovih dana voli reći, "elementima inostranosti" - Uljarević kaže: "Ja verujem da dâ".

"Verujem da je njemu prilično jasno da on nije više čovek koji ima dovoljan nivo kredibiliteta u međunarodnoj zajednici da bi mogao da nastavi da vodi Crnu Goru, da je istrošio prethodne tantijeme boračkog staža i onog doprinosa koji je dosta dugo valorizovao tokom svrgavanja (Slobodana) Miloševića, ali i u relaksiranju odnosa u regionu, počevši od priznanja Kosova i negovanja dobrosusedskih odnosa. To je sve već završena priča i sada je potrebno pokazati mnogo više nego što Đukanović može da dâ", navodi Daliborka Uljarević.

Analitičar berlinskog Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber ne vidi uticaj međunarodnog faktora na povlačenje Mila Đukanovića sa premijerskog mesta, već potez koji bi trebalo da pacifikuje unutrašnju političku scenu.

"Kada se sagleda celokupan politički kontekst, mislim da je najracionalniji zaključak da se radi o nastojanju da se 'omekša' atmosfera i ulazak još nekih opozicionih stranaka u vladajuću koaliciju koja bi tako bila nešto stabilnija od opcije u kojoj bi DPS išao samo sa manjinskim strankama. Sada se samo postavlja pitanje koje je i ranije bilo prisutno - da li će on zaista odstupiti od vodeće uloge u Crnoj Gori ili je to samo neki privremeni manevar što smo već imali prilike da vidimo", zapitao je Veber.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.