Meta uručio Đukanoviću Orden albanske zastave

Izvor: VOA, 12.Jul.2016, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meta uručio Đukanoviću Orden albanske zastave

Predsjednik albanskog parlamenta, Iljir Meta, koji je danas boravio u službenoj posjeti Crnoj Gori, uručio je crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću visoko priznanje te zemlje - Orden nacionalne zastave Albanije.  Meta, koji se danas obratio i poslanicima u Skupštini Crne Gore, boravi u zvaničnoj posjeti Crne Gore, tokom koje je razgovarao i sa predsjednikom Crne Gore, Filipom Vujanovićem. Premijer Đukanović rekao je da je počastvovan i zahvalan za priznanje kojim je odlikovan od strane albanskog predsjednika Bujara Nišanija. "Želim da se iskreno zahvalim predsjedniku parlamenta Albanije, Meti, na inicijativi i napori da povodom deset godina nezavisnosti Crne Gore, a neposredno uoči našeg Dana državnosti, dođe u Crnu Goru i taj povod iskoristimo za uručivanje ovog značajnog priznanja", rekao je Đukanović. Rekao je da su posebno draga priznanja koja dolaze od susjeda, jer su ona potvrda da "oni koji dobijaju priznanje pažljivo rade na razvoju dobrosusjedskih odnosa i prijateljstva među narodima koji dijele isti prostor". "Priznanje od susjeda je posebno važno u regionu kakav je Zapadni Balkan", ocijenio je Đukanović. On je rekao da je za države regiona važno da učvrste mostove saradnje, a multikulturalnost i multietničnost na tom planu predstavljaju kvalitet više i igraju značajnu ulogu, ocijenjeno je na sastanku premijera Mila Đukanovića s predsjednikom albanskog parlamenta, Iljir Metom. Đukanović je izrazio zadovoljstvo razvojem dobrosusjedskih odnosa, kao i nivoom političkog dijaloga i ukupne saradnje Crne Gore i Albanije. On je zahvalio Tirani na bezrezervnoj podršci koju pruža u evroatlantskoj integraciji Crne Gore, kao i na brzoj ratifikaciji Protokola o pristupanju NATO, što je ocijenio kao gest prijateljstva i podsticaj za druge članice Alijanse. Đukanović je istakao i da će Crna Gora nastaviti da podržava evropski put Albanije, kao i da dijeli iskustva i ekspertizu sa susjedima kako bi, zajedničkim snagama, ostvarili dobar progres na planu integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, budući da to predstavlja odgovoran odnos i prema ukupnoj stabilnosti regiona. Đukanović je posebno naglasio značaj podrške manjinskih naroda evropskoj emancipaciji Crne Gore. U saopštenju se kaže da je Meta, uz zahvalnost na prijemu i punu saglasnost sa stavovima Đukanovića, pozdravio ostvareni napredak koji je Crna Gora ostvarila u posljednjih deset godina od obnove nezavisnosti. Meta je istakao da je napredak Crne Gore u nacionalnom interesu Albanije. Crna Gora i Albanija dijele iste integracione vrijednosti i predstavljaju primjer dobrosusjedskih odnosa, ocijenio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na sastanku sa predsjednikom Skupštine Albanije Iljirom Metom. Poslanici DNP-a i Nove istakli su danas u holu Skupštine transparent ,,Narod Crne Gore priznao te nije, Kosovo je srce Srbije” zbog dolaska predsjednika Skupštine Albanije Iljira Mete u Crnu Goru.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Nikolić i Vučić sa Vujanovićem: Odnosi dve države intenzivni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2016, 04:10

Predsednici Srbije Crne Gore, Tomislav Nikolić i Filip Vujanović, zajednički su danas u Beogradu ocenili da su ukupni odnosi dve države sadržajni i intenzivni. Premijer Aleksandar Vučić je u razgovoru sa Vujanovićem ocenio da saradnju dve zemlje treba dodatno unaprediti...Dvojica predsednika...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.