Kongres DPS-a naredne godine, traži se zamena za Mila?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2010, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres DPS-a naredne godine, traži se zamena za Mila?

PODGORICA -

Šesti kongres vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) u Crnoj Gori biće održan do sredine naredne godine i tada će biti poznato novo rukovodstvo stranke, najavio je portparol te partije Rajko Kovačević.

Kovačević je na taj način demantovao medijske špekulacije da će kongres stranke, na čijem čelu je premijer Milo Đukanović, biti održan na jesen ove godine i negirao da unutar najuticajnije stranke postoje podele.

"Naš redovni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << partijski kongres biće održan četiri godine nakon poslednjeg, a to je, dakle, sredina 2011. godine. Tako je projektovano i planiraćemo da se poštuju rokovi za njegovo održavanje", istakao je Kovačević za podgorički "Dan".

Dan je nedavno najavio povlačenje Đukanovića sa funkcije premijera i lidera DPS-a, najverovatnije, u septembru, posle kongresa.

Đukanović je ranije sam najavio da će se ponovo povući iz politike, a list tvrdi da je i sam premijer uvideo da je trenutno jedini političar u Evropi koji je na vlasti gotovo od pada Berlinskog zida - pune dve decenije.

Crnogorski mediji uveliko špekulišu ko bi mogao biti Đukanovićev naslednik, a list "Vijesti" objavio je nedavno, pozivajući se na izvore iz vrha DPS-a, da će ga na funkciji predsednika stranke zameniti predsednik države Filip Vujanović.

List tvrdi da Vujanović za to ima podršku vicepremijera i potpredsednika stranke Svetozara Marovića.

Navedeno je da će u tom slučaju Vujanović i Marović podržati aktuelnog vicepremijera i ministra finansija Igora Lukšića na premijerskoj funkciji.

Ukoliko Đukanović sam ne pronađe kadrovsko rešenje koje će biti opšteprihvaćeno, DPS-u, veruje se, preti raskol većih razmera od onog iz 1997. godine kada je došlo do podele na Mila I Momira Bulatovića.

List "Dan", međutim, tvrdi da će upravo Marović zameniti Đukanovića na mestu lidera stranke.

U igri za Milovog naslednika na mestu prvog čoveka DPS su šef tajne policije Duško Marković i Milan Roćen, dok su Lukšićeve šanse, kako se procenjuje, značajno oslabile nakon njegovog neslaganja s Marovićem s jedne i gradonačelnikom Podgorice Miomirom Mugošom i ministrom za uređenje prostora Branimirom Gvozdenovićem na drugoj strani.

Mediji tvrde da razloga za povlačenje Đukanovića ima mnogo, a najaktuelniji je, kažu, sve češći neformalni zahtev koji dolazi sa evropskih adresa da je konačno došlo vreme da se nekada najmlađi premijer u Evropu povuče sa političke scene

Evropa, za sada, želi povlačenje Đukanovića bez turbulencija i on će to poslušati upravo zbog ustupaka na koje su evropske države pokazale spremnost da priznaju rezultate referenduma o crnogorskoj nezavisnosti 21. maja 2006. godine koji je održan pod krajnje sumnjivim okolnostima, piše Dan i dodaje da je za uzvrat Đukanović priznao Kosovo, a poslednji njegov zadatak je da uvede zemlju u NATO.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZAMENA ZA MILA TRAŽIĆE SE DOGODINE

Izvor: Kurir, 24.Jul.2010

PODGORICA - Šesti kongres vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) u Crnoj Gori biće održan do sredine naredne godine i tada će biti poznato novo rukovodstvo stranke, najavio je portparol te partije Rajko Kovačević. Kovačević je na taj način demantovao medijske spekulacije da će kongres...

Nastavak na Kurir...

DPS će zamenu za Mila tražiti dogodine

Izvor: Glas javnosti, 25.Jul.2010, 07:12

PODGORICA - Šesti kongres vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) u Crnoj Gori biće održan do sredine naredne godine i tada će biti poznato novo rukovodstvo stranke, najavio je portparol te partije Rajko Kovačević. Kovačević je na taj način demantovao medijske spekulacije da će kongres...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.