Đukanović: Uskraćivanje podrške neću shvatiti kao izdaju

Izvor: RTS, 27.Jan.2016, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Uskraćivanje podrške neću shvatiti kao izdaju

Crnogorski parlament nastavio raspravu o poverenju vladi premijera Mila Đukanovića, posle koje će, kako se očekuje, uslediti glasanje. Uskraćivanje podrške neću shvatiti kao izdaju, poručio Đukanović.
Trećeg dana rasprave o poverenju crnogorskoj vladi, premijer Milo Đukanović je rekao da neće shvatiti kao izdaju to što je SDP, inače, manja članica vladajuće koalicije, odlučio da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mu uskrati podršku.

Đukanović je u diskusiji s poslanikom SDP-a Izetom Bralićem, rekao da se iz bliske prošlosti priseća i drugačijih stavova do juče bivšeg koalicionog partnera.
Naime, prethodno je Bralić saopštio kako razlaz sa DPS-om nije naknadna pamet, te da različiti stavovi na privatizaciju pojedinih preduzeća postojali od samog početka.
"Zašto napuštamo koaliciju? Sad kad smo dobili pozivnicu za NATO nema tog vezivnog tkiva zbog kojeg bi morali da se odreknemo principa koje mi u SDP-u smatramo preduslovom reformi. U Crnoj Gori se danas loše vlada", istakao je Bralić.
Sa druge strane, Đukanović je rekao da izlaganje Bralića pokazuje pravo na promenu mišljenja. On je rekao da se seća drugačijih ocena Bralića od pre nekoliko meseci.
"Beskrajno verujem u pravo svakog da otvori oči, spozna neku novu istini i saopšti novo viđenje", rekao je Đukanović, navodeći da neće smatrati izdajom to što su u SDP-u promenili mišljenje.
Premijer je rekao da ne prihvata ocene da je vlada kriva za sudbinu svakog od 650.000 stanovnika. Bralić je, međutim, kazao da vladu ne podržavaju i zato što nema stratešku viziju.
Razmena optužbi između DPS-a i SDP-a 
Prethodna dva dana, raspravu je obeležila razmena optužbi između, sada već bivših koalicionih partnera DPS-a i SDP-a.
Premijer Milo Đukanović poručio je da nakon ove sednice parlamenta više neće biti mesta za one koji su se, kako je rekao, navikli da istovremeno budu i vlast i opozicija, misleći pritom na SDP, preneli su podgorički mediji.
Tokom rasprave došlo je do oštre polemike premijera Đukanovića i predsednika skupštine, lidera SDP-a Ranka Krivokapića o političkoj korupciji.
Đukanović je ponašanje SDP-a nazvao licemernim, zamerivši im da su ubirali sve pogodosti vlasti. On je, međutim, najavio i da će, ako se pokaže da predsednik parlamenta Krivokapić, nema većinu, pokrenuti inicijativu za njegovu smenu.
Krivokapić, pak, poručuje Đukanoviću da njega položaj ne interesuje, podsetivši da je tri puta išao u opoziciju, dok je lider DPS-a "sedeo na istim stolicama", iako su se menjale države.
Tokom rasprave, ispred skupštine Crne Gore su bili okupiljeni funkcioneri i pristalice Demokratskog fronta, koji su na video-bimu pratili raspravu i najavljuju da će opozicija pred parlamentom sotati do kraja glasanja o poverenju vladi.
Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević za Radio Antena M je kazao da je još potpuno nejasan stav stranke Pozitivna Crna Gora o tome kako će glasati.
Potpredsednik Vlade Duško Marković potvrdio je tokom rasprave da je da je DPS imao konsultacije sa Pozitivnom Crnom Gorom o političkoj platformi koju je ta stranka ponudila.
Da bi crnogorska vlada opstala, potrebno je da je podrži većina poslanika od ukupnog broja, odnosno 41 poslanik. Vladajuća većina ima 44 poslanika, ali njih pet su iz SDP-a, manje članice vladajuće koalicije.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.