Djukanović: Pozivnica za članstvo izvesnija

Izvor: VOA, 15.Sep.2015, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djukanović: Pozivnica za članstvo izvesnija

Stabilnost i očuvanje kredibilnosti politike otvorenih vrata NATO-a bile su teme oko kojih se Đukanović, tvrdi, saglasio sa Bajdenom, tako da se danas, sa mnogo više izvjesnosti može očekivati da Crna Gora u decembru dobije pozivnicu za članstvo.

Nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, Crna Gora sa mnogo više izvjesnosti može očekivati da u decembru dobije pozivnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << sa sastanka šefova diplomatija Alijanse, kazao je crnogorski premijer Milo Đukanović

Dok se u crnogorskom parlamentu vodi rasprava o rezoluciji o podršci integraciji u NATO-u, koja će ishod dobiti sjutra kada će se o njoj glasati, premijer Milo Đukanović danas se osvrnuo na jučerašnje poruke američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena:

"Očigledno je da se određeni procesi ubrzavaju i da danas možemo kazati da sa većom izvjesnošću možemo očekivati decembarski ministarski sastanak zemalja – članica NATO-a u odnosu, za nas najintertesantniuju temu- upućivanje Crnoj Gori poziva za članstvo u NATO", istakao je premijer.

Đukanović, koji je danas prisustvovao Miločerskom razvojnom forumu, rekao je da je sastavni dio procesa koji vode ka NATO-u njegov jučerašnji razgovor sa potpredsjednikom SAD:

"Želim da saopštim zadovoljstvo otvorenošću i sadržajem tog razgovora u kojem je potpredsjednik Bajden još jednom pokazao i ličnu i ukupnu naklonost američke državne politike prema Crnoj Gori, njenom demokratskom razvoju i njenoj evropskoj i evroatlanskoj perspektivi, rekao je Đukanović.

On kaže da je podsjetio Bajdena ne ono što je Crna Gora radila ne ispunjavanju standarda u cilju dobijanja pozivnice, posebno kada je u pitanju podrška javnosti i oblast vladavine prava:

"Saglasili smo se da se posao ne završava ni ministarskim sastankom u decembru, niti našim sinoćnjim razgovorom, da Crna Gora mora nastaviti da unapređuje te rezultate i da će to biti njena permanentna obaveza i nakon ulaska u NATO. Toga smo vrlo svjesni u Crnoj Gori jer mislimo da je unapređenje vladavine prava pretpostavka ukupnog i demokratskog razvoja naše države", kaže Đukanović.

Stabilnost i očuvanje kredibilnosti politike otvorenih vrata NATO-a bile su teme oko kojih se Đukanović, tvrdi, saglasio sa Bajdenom, tako da se danas, sa mnogo više izvjesnosti može očekivati da Crna Gora u decembru dobije pozivnicu sa sastanka šefova diplomatija Alijanse.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.