ĐUKANOVIĆ: Potrebna nam je pomoć EU

Izvor: Press, 01.Nov.2014, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ĐUKANOVIĆ: Potrebna nam je pomoć EU

Evropska unija (EU) treba da pomogne razvoj infrastrukture na zapadnom Balkanu koja će obezbediti da ekonomija ovog dela kontinenta više ne bude pacijent na aparatima, izjavio je crnogorski premijer Milo Ðukanović.
Ðukanović je nakon sednice Trilateralne komisije u Beogradu novinarima rekao da pomoć EU treba da doprinese da ovaj deo zapadnog Balkana postane “zdrav ekonomski organizam >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koji će daljom integracijom u Evropu donositi i evropskoj konkurentnosti na globalnom planu”.

Ocenujući trilateralno okupljanje kao veoma značajan skup za ceo zapadni Balkan, Ðukanović je rekao da ''''veruje da je organizacija ovakvog foruma u Beogradu prilika da de predstavi ono što su aktuelni problemi na Zapadnom Balkanu i da se još jednom skrene pažnja renomirane međunarodne, političke i ukupne javnosti na naša viđenja kako prevazići probleme nedovoljne stabilnosti i nedovoljno dimačnog ekonomskog rasta i demokratskog razvoja naših zemalja”.

Ne treba, naglašava Đukanović, mistifikovati Trilatelarnu komisiju, kao što je to rađeno u balkanskoj javnosti.



“Još manje bi bilo ispravno potceniti značaj ovog renomiranog skupa. Prisustvo u Beogradu je najvažnija okolnost koju će i domaćin i mi kao gosti na pravi način iskoristiti da predstavimo ono što su naši prioriteti”, rekao je crnogorski premijer.

''''EU mora da obezbedi elektro šok ekonomiji Zapadnog Balkana koja je kao pacijent na izdisaju. Nije dovoljno ponavljati floskulu “vrata su otvorena”. Mora se pomoći Zapadnom Balkanu da kroz ta vrata prođe'''', poručio je premijer Milo Đukanović.

Đukanović je ocenio da se ekonomija Zapadnog Balkana, s obzirom na to da je prošla kroz dve recesije i da se suočava sa problemom deflacije, nalazi u teškoj situaciji.

“Moje uverenje je da je tom pacijentu potreban jedan elektro-šok kojeg mora obezbediti Evropksa unija u svojstvu lokomotive evropskog kontinenta i ekonomije. Lokomotiva mora biti zainteresovana da obezbijedi dovoljno dinamično kretanje svakog od vagona u toj kompoziciji. Zapadni Balkan startuje na to putovanje sa fakturom viševjekovnog ekonomskog i demokratskog zaostajanja”, istakao je on.

Prema njegovim rečima, pomoć EU bi se odnosila na razvoj infrastrukture koja bi pomogla da se pre svega region poveže unutar sebe, a onda i sa EU.

“Iz iskustva drugih zemalja je poznato da infrastruktura pomaže otvaranju novih radnih mesta i ekonomskom i socijalnom razvoju. U našem delu Evrope, razvoj infrastrukture je i važan preduslov stabilnosti boljeg putovanja, međusobnog poznavanja i prevazilaženja svih onih stereotipa koji su nas opterećivali i u daljoj i u novijoj istoriji i koji su vrlo često generisali nestabilnost, ratove, ubijanja, uništavanja materijalne imovine”, naglasio je Đukanović i dodao da je o tome razgovarao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

“Verujem da će se ona dobra praksa koju smo već ustanovili nastaviti do kraja ove i početka naredne godine sledećom razmenom bilateralnih poseta na premijerskom nivou”, kazao je Ðukanović.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović,   Evropska Unija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.