60 godina Rock ’N’ Rolla: Top 10 iz 2013. godine

Izvor: BalkanRock.com, 07.Apr.2016, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

60 godina Rock ’N’ Rolla: Top 10 iz 2013. godine

U svakoj godini od 365 (svake četvrte 366) dana štošta prođe zabilježeno pa tako i nezabilježeno. Od zabilježenog u 2013. godini se možemo podsjetiti kako je Rusiju zasula kiša meteora te ozlijedila gotovo 1500 ljudi, Filipine je pogodio Haijan, jedan od najrazornijih tajfuna u povijesti koji je rezultirao s oko 10 000 žrtava, a u masakru kod Mladenovca (istoimene općine u sastavu Beograda) na mjestu >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << je ubijeno 12 osoba gdje je počinitelj ubio vlastitog sina i majku te ranio ženu.

Hrvatska je te godine službeno pristupila Europskoj uniji i postala 28. i za sada posljednja članica. Na žalost mnogih diljem svijeta, te godine svijet su napustili velikani međunarodne politike – Nelson Mandela, prvi crni južnoafrički predsjednik, umro je u 95. godini nakon šest mjeseci borbe s bolešću te životne borbe protiv nepravde koja ga je stajala 27 godina iza rešetaka, kontroverzna premijerka Margaret Thatcher, od većine smatrana jednom od najvećih Britanki, zaslužnom za gospodarski rast i pozicioniranje zemlje kao svjetske sile te karizmatični venezuelski predsjednik Hugo Chavez čija je smrt rastužila milijune ljudi u zemlji, naročito sirotinju koja ga je voljela jer je velik dio nacionalnog bogatstva zarađenog naftom preusmjerio u mnoge socijalne programe za siromašne.

Bubnjar Joey Jordison se razilazi s ostatkom iz Slipknota, kaže da je otjeran iz benda i pritom je izjavio kako nikada ne bi svojevoljno napustio bend i okrenuo leđa fanovima. Od glazbenih velikana umro je Lou Reed, osnivač i u početcima frontmen Velvet Undergrounda s kojima je tada ostavio veliki trag u razvoju alternativnog rocka, zatim su od zatajenja jetre zakazali i riffovi u thrash metal svijetu kada je nakon dugogodišnje nemogućnosti sviranja i odsutnosti iz Slayera umro gitarist Jeff Hanneman. Tragično i ironično je preminuo ‘brzi i žestoki’ Paul Walker i na sam kraj godine, 31. prosinca, svijet glume napustio je James Avery, publici poznat kao Will Smithow ‘tetak Phil’.

10. „A Ton Of Love“ – Editors

The Weight Of Your Love“ četvrti je studijski album, ali i prvi nakon prijateljskog oproštaja i odlaska vodećeg gitarista Chrisa Urbanowicza iz benda, također i prvi s novim članovima Justinom Lockeyem i Elliottom Williamsom. Album je predstavljen početkom svibnja 2013. u emisiji radio postaje BBC Radio 1 sa singlom „A Ton Of Love“ koji svojim tekstom i porukom savršeno testira ljudsku slabost. Isti dan na TV ekranima je osvanuo i video spot.

9. „Sirens“ – Pearl Jam

Američki unapređivači grunge rocka devedesetih i kasnije, predvođeni Eddiejem Vedderom u svom posljednjem izdanju „Lightning Bolt“ predstavljaju drugoplasirani singl koji se u prvom tjednu u SAD-u prodao za 13 000 klikova. Gitarist  Mike McCready kaže kako je inspiriran „The Wall“ turnejom Rogera Watersa htio napraviti nešto što bi imalo dojam Pink Floyda. Tekst koji je Vedder napisao govori o njegovoj zabrinutosti što je zapravo smrtnost i što nam je budućnost pripremila za nadolazeće generacije.

8. „My God Is The Sun“ – Queens Of The Stone Age

Kad Josh Homme i ekipa rade, sat ne staje. No, da sat ne zastajkuje, mehanizam treba održavati pa i zamijeniti pojedini dio, odnosno člana benda. Tokom samog snimanja albuma „…Like Clockwork“ bend napušta bubnjar Joey Castillo te na njegovo mjesto uskače Dave Grohl koji ponovno završava ostavljeno. Predstavnik albuma i prvi singl „My God Is The Sun“, nominiran je za Grammyjevu najbolju rock izvedbu. Autor omota na albumu je sudjelovao i u izradi animiranog spota koji zrači post-apokaliptičnom vibrom – gorući auti i građevine, krvava trupla privlačna jedino strvinarima i parazitima.

7. „Earth Rocker“ – Clutch

Teški rockeri pripremili su brži i masniji materijal nego ikad prije, prava poslastica za ljubitelje žestokog rock’n’rolla. Od 14 snimljenih pjesama, 11 njih se našlo na albumu „Earth Rocker“ s kojeg istoimena pjesma slovi kao rock himna, zasićena zaraznim riffovima, ostavlja dojam lebdenja kroz bespuća kozmosa kao i na prvi pogled omot albuma koji prikazuje nekakvog intergalaktičkog Indijanca. Sve u svemu, diže iz mrtvih.

6. „Do I Wanna Know?“ – Arctic Monkeys

Malo je osoba koje neće prepoznati sigurno jedan od najupečatljivijih riffova 21. stoljeća. Pjesma „Do I Wanna Know?“ prva je pjesma koju su ovi engleski indie rockeri stvorili, a da se našla na Billboardovih vrućih 100. Kasnije je i nominirana za Grammyjevu najbolju rock izvedbu. Spot u psihodeličnom štihu otkucava svaki ton i prikazuje ih u zvučnim valovima, što izgleda kao omot albuma „AM“, na kojem se pjesma i nalazi. Drugom polovicom pjesme ti zvučni valovi dobiju boju te se transformiraju u razne oblike; žene, trkaćih automobila i raznih motiva.

5. „Get Lucky“ – Daft Punk

Zajedno sa Pharrellom Williamsom i kreatorom disko glazbe Nileom Rodgersom, francuski elektronski duo Daft Punk svojim beatovima i synthovima, a i stihovima o ljubavi i požudi stvorili su disko hit zbog kojeg su prolivene litre znoja prouzrokovane napornim radom od čak 18 mjeseci. No kako se svaki trud višestruko isplati, ako ćemo se voditi poslovicom, itekako se isplati. Pjesma „Get Lucky“ osvojila je vrhove glazbenih top ljestvica u više od 30 zemalja diljem svijeta, prodalo se skoro 9 i pol milijuna primjeraka, a na kraju je ‘pomela’ i Grammyja za najbolju snimku godine i najbolju izvedbu pop duo/sastava.

4. „Heartbreaker“ – Motörhead

Bog, pokretač i stilski vodič heavy metala Lemmy Kilmister sa svojim Motörheadom predstavio je album „Aftershock“, predzadnji u opusu benda ikad. Naravno da koncept albuma ne isključuje gromoglasni bas i Lemmyjevo režanje zamašćeno prepoznatljivom Campbellovom gitarom dok Mikkey Dee drži brzinu. Par dana prije službenog puštanja albuma u prodaju izašao je spot za pjesmu „Heartbreaker“, ujedno i prvu na albumu u kojem mladić pali TV čiji ekran prikazuje nekoliko Motörheadovih live izvedbi te pjesme. Čistokrvni motörheadovski rock’n’roll.

3. „The Stars (Are Out Tonight)“ – David Bowie

Zvijezde nikada ne spavaju, ni mrtvi ni živi. Veoma značajan i veliki glazbeni umjetnik proteklih pet desetljeća David Robert Jones, poznatiji kao David Bowie ostavio je traga posvuda, u svakome. A tada, 24. pa tako i predzadnji album po redu servirao je s drugim singlom „The Stars (Are Out Tonight)“ za kojeg je video spot izašao 25. veljače 2013. Već sljedeći dan pjesma je bila dostupna za preuzimanje na internetu te je nominirana za Grammyjevu najbolju rock izvedbu 2014.

2. „God Is Dead?“ – Black Sabbath

Bogovi umiru dok se jednom i dalje klanjaju pred binom, čija zvijezda još nije izgubila sjaj. Ozzy Osbourne, koji izvanredno raspolaže vokalnim sposobnostima čak i kao 70-godišnjak, zatim začetnik riffovlja heavy metala, točnije akorda popraćenih praznom E žicom Tony Iommi te basist Geezer Butler koji je od samih početaka uvijek bio poželjan i spreman vratiti se, ostao je do samog kraja što je i dovelo do Black Sabbathovog 19. albuma simboličnog naslova „13“ s kojeg je prvi singl „God Is Dead?“ zaslužan za veliki uspjeh ovog posljednjeg LP izdanja koji bend trenutno promovira na oproštajnoj turneji. Sam naziv i figura pjesme referira se po izjavama poznatog njemačkog filozofa Friedricha Nietzchea čiji je portret osvanuo na omotu singla.

1. „Reflektor“ – Arcade Fire

Reflektor“ je singl s istoimenog albuma kanadskih indie rockera, sniman u suradnji s Davidom Bowiejem kao gostujućim vokalom isključivo na toj pjesmi. Bowie je, nakon izlaska njegovog predzadnjeg albuma „The Next Day“, usput naišao u studio u New Yorku  dok je Arcade Fire bio u tijeku snimanja, tek toliko da čuje kako napreduju pa im je naposljetku praktički i zaprijetio kako će im ukrasti pjesmu ukoliko ju ne snime ubrzo, na što su mu oni ponudili zajedničko snimanje što je Bowie, naravno, objeručke prihvatio. Singl je predstavljen na ploči u limitiranom izdanju s pravima na „The Reflektors“ kao fikcijskom izvođaču. Dosegnuo je i drugo mjesto najboljih singlova 2013. u britanskom magazinu New Musical Express.
Pogledaj vesti o: Meteor

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.