Ko je doneo život na zemlju?

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2014, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je doneo život na zemlju?

06.12.2014. -

Ruski naučnici su eksperimentalno dokazali da su život na Zemlju mogli da donesu iz kosmosa meteoriti. Nedavno se iz orbite vratio satelit Foton-M № 4. Na njegovoj površini su se nalazili specijalni kontejneri sa različitim bakterijama. Jedan njihov deo je posle leta u kosmos i povratka na Zemlju ostao živ.

U 19. veku nemački naučnik German Rihter razradio je teoriju u skladu sa kojom život na Zemlju je donet iz kosmosa. Ta je teorija našla pristalice >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u različitim zemljama, među njima i u Rusiji.

Naprimer, ruski astrobiolog Aleksej Rozanov tvrdi da je verovatnoća nastanka života na Zemlji toliko mala da je to praktično nemoguće. Svoj stav on je obrazložio time što su pre nekoliko godina na Grenlandu bile nađene bakterije stare 3,8 milijardi godina, dok je naša planeta stara svega 4,5 milijardi godina. U tako kratkom periodu, prema njegovom mišljenju, život nije mogao da nastane. Osim toga, tokom proučavanja nekih meteorita na njima su bile nađene fosilne čestice nekih mikroorganizama i bakterija.

Drugi ruski naučnik, Aleksandar Spirin, tokom više godina je istraživao ribonukleinsku kiselinu – jednu od tri osnovnih makromolekula, koje se sadrže u ćelijama svih živih organizama. On je pokušavao da shvati kako su mogle da nastanu njene molekule, te je došao do zaključka da u zemaljskim uslovima nikako nisu mogle. Naučnik je ubeđen da je život na Zemlju mogao biti samo donet iz kosmosa.

Grupa ruskih naučnika je odlučila da potvrdi ili odbaci teoriju nastanka života na našoj planeti. Protekle godine je u kosmos bio lansiran aparat Bion-M. Na njegovoj oplati su spolja bili smešteni različiti mikroorganizmi. Aparat se nalazio u orbiti 30 dana. Posle njegovog povratka na Zemlju se saznalo da je od svih mikroorganizama preživela samo jedna bakterija. Ona je izdržala teperaturu od nekoliko hiljada celzijusovih stepeni pri ulasku aparata u atmosferu.

Radi verodostojnosti su eksperiment odlučili da ponove. Ove godine je u orbitu bio lansiran naučni satelit Foton-M № 4. On se nalazio u kosmosu više od meseca dana. Na površini aparata su bile smeštene dve bazaltne šajbne sa prečnikom 10 sm debljine 1 sm. U svakoj je bilo 12 rupica sa 15 mg različitih bakterija. Posle povratka su žive uzorke jedne vrste bakterija našli u tri rupice od 24. Prema rečima naučnika, preživele su jedinice ćelija. Međutim, kada su se našli u hranljivoj sredini, bakterije su počele da se aktivno množe. Eksperiment, koji su organizovali ruski naučnici, dokazuje da su meteoriti ustvari mogli da donesu na Zemlju život.

Olga Prajmnica,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.