Meteor
Meteor

Meteori predstavljaju skup čuvenih manastira na jedinstvenom mestu na vrhovima nedostupnih kamenih šiljaka.
Ima ih 24 a od kojih su četiri nastanjena. Sadrže veliko bogatstvo freski, ikona, i knjiga. Kako nazivaju još čudo prirode severne Grčke manastiri su između neba i zemlje.

Najpoznatiji je posvećen Preobraženju Gospodnjem i zidali su ga Sveti Atanasije i bivši kralj Jovan Uroš poslednji Nemanjić. Znamenita i vredna grčka oblast Tesalija jeste čuvar mnogobrojnih antičkih kulturno istorijskih spomenika, stotine hiljade turista hrle pre svega zbog Meteora čuda koje je stvorila priroda. Strpljivo je milenijumima klesala stubove od stena, visoke do 550 metara, koji danas gospodare i ulepšavaju Tesaliju, ravnu plodnu žitnicu Grčke.

Istorija govori da su prvi podvižnici i monasi ovde živeli još početkom 11. veka. Prvo po stenama i pešterama, a od 14. veka u monaškoj zajednici koju je izgradivši manastir Veliki Meteori, oformio Sveti Atanasije Meteorski. Tokom naredna dva veka na liticama se osnivaju 24 manastira. Danas je većina u ruševinama ali šest očuvanih svedoče o veri, strpljenju, stvaralaštvu, podvižništvu. Sačuvani kroz vreme baš onakvi kakvi su bili i u doba kada su osnovani, manastiri na Meteorima su pod zaštitom Uneska. Teritorija Meteora je od 1995. godine grčkim zakonom i odlukom Sinoda Grčke Crkve proglašena za sveto mesto neprikosnoveno i nepromenljivo. Najpristupačniji i ujedno i jedini ženski manastir je manastir Svetog Stefana.

Njegovih tridesetak monahinja služi dve crkve, malu posvećenu Svetom Stefanu i veliku posvećenu osnivaču Svetom Haralampiju. U toj crkvi počivaju i njegove mošti koje su kako kažu monahinje izvor velikih čuda Božijih. Prelepi manastirski kompleks Meteora je najveći i najznačajniji u Grčkoj posle Svete Gore. Meteora je smeštena na strmoglavim divnim stenama, i danas su manastiri najveća turistička atrakcija kopnene Grčke. Nalaze se na pola puta od Soluna do Atine, oko 80 km ka unutrašnjosti od glavnog autoputa Solun Atina. Meteore su pravili i osnovali monasi pustinjaci u 11. veku a njihov procvat je počeo tek kada su Turci osvojili Grčku, jer je nepristupačnost manastira skrivena na stenama tada dobila pun smisao.

U to vreme nisu postojali putevi ni stepenice do manastira već su monasi u njih podizani u mrežama od konopca ili su se peli kožnim merdevinama. Prema legendi radoznali posetioci su često postavljali pitanje Koliko često menjate konopce a odgovor je uvek glasio Kada Gospod dozvoli da puknu. Ovakva skrivenost manastira omogućavala je monasima život nesmetan od turske vlasti. Stepenice i putevi sagrađeni su tek početkom 20. veka, tako da danas postoje splet staza i stepenica za pešake, manastire je moguće obići i peške stazom starom Monopatia. Naziv Meteori potiče od reči meteor a znači stene koje lebde, ili gore na nebesima.

Šest manastira je podignuto na stubovima od peščarskih stena, najbliži grad je Kalambaka. Meteori se nalaze na spisku Uneskove svetske baštine. Svaki od manastira predstavlja simbol da se uz vredan rad gotovo sve može postići.
Priče koje govore da je materijal za gradnju jednog od manastira sakupljan 20. godina a sam manastir sagrađen za 20. dana govore mnogo toga o ljudskoj veri, zajedništvu, i volji i veri ka cilju.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Priroda: Unesko proglasio nove geoparkove – na listi i Biokovo u Hrvatskoj i grčki Meteori

Od fosila dinosaurusa u Brazilu do visokih manastira Meteora, 18 novih geoloških lokaliteta ističu prirodno, kulturno i nematerijalno nasleđe njihovih područja.

Izvor: Danas, 13.Apr.2024, 17:21

Detaljnije >>

"Zamalo da pogodi sina": MISTERIOZNI predmet pao sa neba i probio krov kuće, umešala se NASA i uzela objekat na analizu - EVO šta misle

Nakon što je jednom od stanovnika Floride krov porodičnog doma iz vedra neba probio nekakav objekat, čitav svet ostao je u šoku. Ono što je do sada zvanično...

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Apr.2024, 14:51

Detaljnije >>

"NE MOŽETE GA UZETI SA TUĐE ZEMLJE" Švedski zemljoposednik može da zadrži meteorit nakon sudske bitke sa geolozima (FOTO)

Švedski zemljoposednik dobio je pravnu bitku da zadrži meteorit od 14 kilograma, nakon što je žalbeni sud...

Izvor: Blic, 22.Mar.2024, 01:24

Detaljnije >>

Dodić proglašen za najboljeg sportistu u Šapcu: Desno krilo iz Vranja dominira i van terena

Dodić proglašen za najboljeg sportistu u Šapcu: Desno krilo iz Vranja dominira i van terena

Mateja Dodić, rukometaš iz Vranja koji igra za Metaloplastiku iz Šapca, proglašen je za najboljeg sportistu ovog grada u proteklojgodini. Dodić je član juniorske reprezentacije Srbije, a pozivan je u A tim. Ovaj Vranjanac igra na poziciji desnog krila. Za Metaloplastiku...

Izvor: OkRadio.rs, 13.Mar.2024, 11:46

Detaljnije >>

Otkriveno poreklo međuzvezdanog signala

Zvučni talasi za koje se mislilo da su stigli od meteora koji je pao severno od Papue Nove Gvineje skoro sigurno su vibracije...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2024

Detaljnije >>

RK „Dubočica 54“ opremila mlađe kategorije sportskom opremom

LESKOVAC. Svi mladi rukometaši dobili su na poklon sportsku opretmu i torbe od RK „Dubočica 54“. Reč je o polaznicima rukometne škole „Meteor Dubočica“, a ukupna vrednost ove opreme je 918.000 dinara. Predsednik kluba Srbislav Nešić kaže da je ovaj vid poklona mlađim selekcijama postao tradicija kluba. „Mi se ne oslanjamo samo na budžet grada, već smo deo ove opreme nabavili i uz pomoć naših prijatelja i donatora. Ova deca su sve to zaslužila, a nadamo...

Izvor: JUGpress.com, 01.Mar.2024, 09:48

Detaljnije >>

Meteorološki satelit "Meteor-M" poslat u orbitu

MOSKVA - Meteorološki satelit "Meteor-M", lansiran sa kosmodroma "Vostočni", postavljen je u orbitu uz pomoć bustera "Fregat", saopštila je ruska državna svemirska korporacija "Roskosmos".

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Feb.2024, 13:29

Detaljnije >>