Kanada lansira lovac na asteroide

Izvor: Mondo, 25.Feb.2013, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada lansira lovac na asteroide

Kanadska svemirska agencija planira da lansira novi satelit koji bi trrebao da locira potencijalne pretnje iz svemira.

Povod za lansiranje satelita vrednog 12 miliona dolara i teškog 65 kilograma jeste najnovija eksplozija meteora u Rusiji.

Specifičnost ovog satelita je da će moći da otkrije i asteroide između Sunca i Zemlje što je sa površine planete gotovo nemoguće.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Satelit će biti lansiran na visinu od 700 kilomatera od zemlje, a njegov teleskop prečnika 40 cm će moći da uhvati kako asterotide koji se približavaju zemlji tako i objekte nastale ljudsom rukom - poput starih satelita.

Očekuje se da ovaj satelit detektuje bar 50 odsto više obkjekata većih od kilometar nego što je to do sada bilo moguće, prenosi RT.com

(MONDO/ Foto Youtube Screenshot)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Lansirani sateliti koji će loviti asteoride

Izvor: Press, 25.Feb.2013

Kanadska svemirska agencija lansirala je dans u orbitu satelit veličine kofera, čija je glavna funkcija da u svakom trenutku detektuje opasne asteroide i kosmička tela koji bi potencijalno mogli ugroziti našu planetu. . Ekplozija meteora koja se nedavno dogodila u Rusiji pokrenula je lavinu debata...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.