Lansirani sateliti koji će loviti asteoride

Izvor: Press, 25.Feb.2013, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lansirani sateliti koji će loviti asteoride

Kanadska svemirska agencija lansirala je dans u orbitu satelit veličine kofera, čija je glavna funkcija da u svakom trenutku detektuje opasne asteroide i kosmička tela koji bi potencijalno mogli ugroziti našu planetu. 
Ekplozija meteora koja se nedavno dogodila u Rusiji pokrenula je lavinu debata na temu kako Zemlju zaštiti od potencijalnih opasnosti ovog tipa. Čitav projekat ima za cilj da predupredi sve potencijalne slične katastrofe.
Nazvan je "Satelit za >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nadzor objekata koji se kreću blizu Zemlje" (NEOSSат), teži oko 65 kilograma, a zajedno su ga razvile kanadska svemirska agencija i Odbor za istraživanje i razvoj Kanade.
Satelit je specijalno dizajniran da otkrije predmete koji se nalaze u prostoru između Zemlje i Sunca a lansiran je u ponedeljak pola sata posle podneva.
NEOSSат poseduje oštrouman teleskop kao i prošireni suncobran koji omogućava sondu za pretragu kosmičkog prostora.
On će kružiti oko zemlje na svakih 100 minuta, ali nije jedini, zajedno sa njim istovremeno biće lansiran i kanadski vojni satelit, dva kanadsko-austrijska nano satelita sa sitnim teleskopima i mali britanski satelit. Lansiranje će se dogoditi sa platforme koja je stacionarana na jednom nosaču u Tihom okeanu.
U pripremi je i 350 miliona dolara vredan projekat, koji predstavlja prvi čovekov pokušaj da promeni orbitu "Didimos" asteroida koji bi trebalo da proleti pored Zemlje u sledećoj deceniji. Ova studija je podržana od strane NASA-e i Evropske svemirske agencije.
Pogledaj vesti o: Meteor

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.