VOZAČ HITNE POMOĆI: Jedva je čekao da me vrati sa Merdara

Izvor: Večernje novosti, 13.Apr.2019, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOZAČ HITNE POMOĆI: Jedva je čekao da me vrati sa Merdara

Vlastimir Kitić, vozač Hitne pomoći iz Lapljeg Sela, o hiru kosovske policije: Nikada do sada ni njemu ni njegovim kolegama nisu tražili dozvolu kosovskog ministarstva zdravlja za prelazak vozila KAO da su samo čekali na moj dolazak. Kada sam u četvrtak, oko 15 časova, došao na administrativni prelaz Merdare, jedan pripadnik kosovske policije objasnio mi je da ne mogu službenim vozilom da nastavim dalje bez dozvole kosovskog ministarstva zdravlja. Želim da >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << verujem da je ovo bio hir jednog policajca koji je bio u smeni kada sam ja naišao, jer je u petak ujutru naše vozilo, koje je otišlo po istog pacijenta, prešlo punkt kosovske policije na istom mestu bez ikakvih problema - ističe, za "Novosti", Vlastimir Kitić, vozač Hitne pomoći iz Lapljeg Sela, objašnjavajući kako je onemogućen da obavi svoj radni zadatak. Kitić objašnjava da se tokom petominutnog zadržavanja i pokušaja da sazna zašto ga vraćaju sa prelaza osećao neprijatno i razočarao, ali da nije osećao strah već samo zabrinutost zbog pacijenta koji je očekivao njegov dolazak, odnosno povratak sa lečenja. Vlastimir dodaje i da nikada do sada ni njemu ni njegovim kolegama pripadnici kosovske policije nisu tražili dozvolu kosovskog ministarstva zdravlja za prelazak vozila Hitne pomoći preko administrativnog prelaza. PROČITAJTE JOŠ: TRAŽILI DOZVOLU VLADE TZV. KOSOVA: Vraćeno vozilo hitne pomoći sa administrativnog prelaza Merdare Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak da je neprihvatljiv i anticivilizacijski postupak Prištine da zabrani vozilu Hitne pomoći, koje je trebalo da transportuje pacijenta iz KC Niš, prolazak administrativnog prelaza Merdare. - Onemogućiti nekome, danas, u 21. veku, pravo na zdravlje, pravo na zdravstvenu zaštitu i lečenje, anticivilizacijski je i krajnje nehuman čin. Univerzalno pravo na zdravlje je jedno od najznačajnijih tekovina moderne civilizacije i njegovo uskraćivanje ne predstavlja ništa drugo nego još jednu poruku Prištine da su Srbi na Kosovu i Metohiji građani drugog reda, uskraćeni za osnovna ljudska prava - rekao je Lončar. On je dodao da se od Prištine ništa drugo i ne može očekivati i još jednom pozvao je međunarodnu zajednicu, sve organizacije koje brinu o ljudskim pravima i "lekare bez granica", Svetsku zdravstvenu organizaciju da reaguju, da jasno i nedvosmisleno stanu u zaštitu prava građana kojima Priština već nekoliko meseci nehumanim postupcima uskraćuje pravo da se leče.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Rampa za vozilo hitne pomoći, šta je pozadina

Izvor: RTS, 14.Apr.2019, 09:13

Vozač službe hitne pomoći Vlastimir Kitić bio je u vozilu koje je vraćeno pre tri dana sa administrativnog punkta u Merdaru. Zatražili su mi nalog kosovske vlade za nesmetan prelaz i nakon što sam rekao da nemam taj nalog, osim putnog naloga, rečeno mi je da moram da se vratim nazad, ispričao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.