VOZAČ HITNE POMOĆI: Jedva je čekao da me vrati sa Merdara

D. ZEČEVIĆ

13. 04. 2019. u 14:02

Vlastimir Kitić, vozač Hitne pomoći iz Lapljeg Sela, o hiru kosovske policije: Nikada do sada ni njemu ni njegovim kolegama nisu tražili dozvolu kosovskog ministarstva zdravlja za prelazak vozila

ВОЗАЧ ХИТНЕ ПОМОЋИ: Једва је чекао да ме врати са Мердара

Vlastimir Kitić

KAO da su samo čekali na moj dolazak. Kada sam u četvrtak, oko 15 časova, došao na administrativni prelaz Merdare, jedan pripadnik kosovske policije objasnio mi je da ne mogu službenim vozilom da nastavim dalje bez dozvole kosovskog ministarstva zdravlja. Želim da verujem da je ovo bio hir jednog policajca koji je bio u smeni kada sam ja naišao, jer je u petak ujutru naše vozilo, koje je otišlo po istog pacijenta, prešlo punkt kosovske policije na istom mestu bez ikakvih problema - ističe, za "Novosti", Vlastimir Kitić, vozač Hitne pomoći iz Lapljeg Sela, objašnjavajući kako je onemogućen da obavi svoj radni zadatak.

Kitić objašnjava da se tokom petominutnog zadržavanja i pokušaja da sazna zašto ga vraćaju sa prelaza osećao neprijatno i razočarao, ali da nije osećao strah već samo zabrinutost zbog pacijenta koji je očekivao njegov dolazak, odnosno povratak sa lečenja. Vlastimir dodaje i da nikada do sada ni njemu ni njegovim kolegama pripadnici kosovske policije nisu tražili dozvolu kosovskog ministarstva zdravlja za prelazak vozila Hitne pomoći preko administrativnog prelaza.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak da je neprihvatljiv i anticivilizacijski postupak Prištine da zabrani vozilu Hitne pomoći, koje je trebalo da transportuje pacijenta iz KC Niš, prolazak administrativnog prelaza Merdare.

- Onemogućiti nekome, danas, u 21. veku, pravo na zdravlje, pravo na zdravstvenu zaštitu i lečenje, anticivilizacijski je i krajnje nehuman čin. Univerzalno pravo na zdravlje je jedno od najznačajnijih tekovina moderne civilizacije i njegovo uskraćivanje ne predstavlja ništa drugo nego još jednu poruku Prištine da su Srbi na Kosovu i Metohiji građani drugog reda, uskraćeni za osnovna ljudska prava - rekao je Lončar.

On je dodao da se od Prištine ništa drugo i ne može očekivati i još jednom pozvao je međunarodnu zajednicu, sve organizacije koje brinu o ljudskim pravima i "lekare bez granica", Svetsku zdravstvenu organizaciju da reaguju, da jasno i nedvosmisleno stanu u zaštitu prava građana kojima Priština već nekoliko meseci nehumanim postupcima uskraćuje pravo da se leče.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mika

15.04.2019. 09:09

A nasi pustaju Siptare da slobodno prolaze i jos hoce da im izgrade autoput do Nisa ! Jasno je da smo obicna kolonija koja ne sme nista da sama preduzme.