Specijalne jedinice Rosu, na Merdaru, Jarinju i Brnjaku - počelo oduzimanje tablica

Izvor: JuznaSrbija.info, 20.Sep.2021, 14:34

Specijalne jedinice Rosu, na Merdaru, Jarinju i Brnjaku - počelo oduzimanje tablica

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu. Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene su od jutros na dva administrativna prelaza – Jarinju i Brnjaku. Srbi sa severa KiM blokirali >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << su prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu.

Počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu, javlja reporter RTS-a sa administrativnog prelaza Jarinje.

Prema informacijama izveštača RTS-a, taksa je pet evra, a probne tablice traju dva meseca.

Vlada u Prištini odlučila je da uspostavi reciprocitet sa centralnom Srbijom u pogledu registarskih oznaka vozila.

U dokumentu, koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjaj Svečlja, navodi se da se obavezuju svi koji imaju tablice srpskih oznaka da dobiju probne kosovske tablice, da se izmena tablica vrši na svim prelazima, kao i da se obavezuju vozači da probne tablice postave na potrebna mesta spreda i pozadi vozila.

Ističe se da je važenje probnih tablica 60 dana, kao i da je taksa za probne tablice pet evra.

Dodaje se da će stranke dobijati potvrdu zbog uverenja o registraciji vozila.

Navodi se i da se obavezuju agencija za civilnu registraciju i kosovska policija da implementiraju odluku, kao i da odluka stupa na snagu danom potpisivanja, prenosi Kosovo onlajn.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da je akcija kosovskih specijalaca na severu KiM unapred isplanirana, pa čak i najavljena i dodaje da KFOR mora da obezbedi slobodu kretanja.

"Verovatno je odluka KFOR-a da se ne meša u to zato što je dogovor da oni spreče pojavljivanje pripadnika takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga bez saglasnosti srpskog rukovodstva na severu, ali ovo jeste posao za KFOR", ocenio je Drecun za Tanjug.

Navodi da se olako u našoj javnosti prešlo preko izjave predsednika parlamenta u Prištini Glauka Konjufca da se priprema plan – što efikasnije prisustvo prištinskih institucija na severu Kosovu i da taj plan realizuju predsednik vlade, ministar unutrašnjih poslova, obaveštajne službe.

Drecun smatra da je sve što se sada dešava prvi korak u realizaciji tog plana, ocenjujući da je Kurti slanjem specijalaca na sever Kosova politički odradio ono što je hteo.

"Da može da skida tablice, da onemogućava slobodu kretanja, da brutalno krši Briselski sporazum. Ali, sada ima veći izazov, a to je blokada saobraćajnica koju su sproveli Srbi na severu, braneći svoje pravo na slobodu kretanja", rekao je Drecun.

"Prosto je neshvatljivo da u vreme kada Lajčak priprema nastavak dijaloga, novi sastanak na vrhu i dolazi u Prištinu, pa u Beograd da se sve to dešava", poručio je Drecun.
Pogledaj vesti o: Merdare

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Povezane vesti

Srbi sa Kosova i Metohije blokirali prelaze Brnjak i Jarinje, kosovske vlasti skidaju srpske tablice sa automobila

Izvor: JužneVesti.com, 20.Sep.2021

Prelazi Jarinje i Brnjak na administrativnoj liniji sa Kosovo i Metohijom su od jutros blokirani u oba smera, nakon odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tabicama pri ulasku na tzv. Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice....

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.