Pušteni kosovski policajci

Izvor: RTS, 02.Apr.2012, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pušteni kosovski policajci

Dvojica kosovskih policajaca koji su uhapšeni u subotu u rejonu Merdara pušteni su da se brane sa slobode i vratili su se na Kosovo. Protiv njih će biti podneta krivična prijava. Tokom popodneva saslušali su ih pripadnici Euleksa i Kfora, a potom su pušteni kućama.

Dvojica kosovskih policajaca koje je srpska Žandarmerija uhapsila za vikend u centralnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbiji kod prelaza Merdare, pušteni su da se brane sa slobode. Predati su predstavnicima Euleksa koji su ih, zajedno sa pripadnicima Kfora, saslušali tokom popodneva.

Nakon što su oko 14 časova stigli na Kosovo, Binaku i Bećiri su prebačeni u stanicu policije u selu Lužane u opštini Podujevo, gde su ih pripadnici Euleksove policije i Kfora ispitivali više od četiri sata, javlja Tanjug.

Nakon saslušanja, prebačeni su na mesto gde su u subotu uhapšeni i na licu mesta je izvršena rekonstrukcija događaja, kojoj su prisustvovali istražioci Euleksa i Kfor-a. Tokom popodneva, kosovski policajci su stigli su svojim kućama u Vučitrn.  

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević potvrdila je za RTS da su se dvojica kosovskih policajaca vratili na Kosovo.

"Euleks je učestvovao u njihovom oslobađanju i oni su vraćeni nazad na Kosovo Euleksovim vozilom", rekla je RTS-u . 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić precizirao je da su dvojica pripadnika KPS-a saslušana u sudu i dodao da će protiv njih biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Istraga se nastavlja 

Dvojici kosovskih policajaca su oduzete službene legitimacije, automobil i naoružanje, rečeno je agenciji Beta u Višem sudu u Prokuplju, gde su saslušani.

"Oni su saslušani i pušteni na slobodu, a istražni organi nastavljaju da rade svoj posao u vezi sa tim slučajem", rekao je istražni sudija Višeg suda u Prokuplju Ivan Rakić, koji ih je i saslušao.

Ministar Ivica Dačić je naglasio da je upoznat sa izjavama kosovkog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija i predsednice Kosova Atifete Jahjaga, da su uhapšeni policajci bili na zadatku i poručio im da "gledaju svoja posla", zapitavši na kakvom su to zadatku bili na teritoriji centralne Srbije.

"Uhapšeni su zato što su nosili oružje i u uniformama bili na teritoriji centralne Srbije. Ne zalazim u to da li je to bilo namerno ili greškom i ponavljam da je Žandarmerija samo obavljala svoju dužnost", rekao je Dačić.

"Nemamo nameru da zaoštravamo odnose", istakao je Dačić i naglasio da je njemu, kao resornom ministru, jedino važno da budu procesuirani uz krivične prijave. "Imajući u vidu da su pušteni uhapšeni Srbi, ni mi nemamo ništa protiv da i u ovom slučaju sud radi svoj posao", naglasio je Dačić.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da činjenice ukazuju da su dvojica pripadnika KPS-a napravila prekršaj, ali dodao da Ministarstvo odbrane nema saznanja da li je Kfor imao informacije o tome.

"Sama činjenica da su se našli na prostoru uže Srbije i da je policija odreagovala, govori o tome da su napravili prekršaj", rekao je ministar odbrane.

EU: Hapšenje nije kidnapovanje

Kosovski ministar Bajram Radžepi rekao je da su policajci, koji su uhapšeni nakon što su prešli administrativnu liniju sa centralnom Srbijom, "kidnapovani".

Sa druge strane, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton Maja Kocijančič izjavila je da se hapšenje policajaca ne može nazvati kidnapovanjem, i pozvala Beograd i Prištinu da problem rešavaju dijalogom, a ne selektivnom primenom zakona.

"Ja ne bih koristila taj termin", rekla je Kocijančičeva na redovnom brifingu za novinare u Briselu.

Maja Kocijančič podsetila je da je evropski posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper prošlog petka pozvao obe strane da izbegavaju selektivnu primenu zakona i problem rešavaju kroz dijalog.

"Mi smo u stalnom kontaktu sa obe strane", rekla je Maja Kocijančič i istakla da u Briselu pažljivo prate razvoj situacije nastale uzajamnim hapšenjima za koja i u Beogradu i u Prištini tvrde da su u skladu sa zakonom.

Pripadnici Žandarmerije MUP-a Srbije su u subotu u rejonu Merdara uhapsili dva kosovska policajca, koji su naoružani zašli na teritoriju centralne Srbije.

Binaku Šukri (45) i Bećiri Sami (36) kod sebe su imali pištolje i automatske puške, kao i specijalnu opremu za merenje daljine i noćno osmatranje.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.