Mihajlović: Srbija je spremna za Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Feb.2018, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Srbija je spremna za Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da ne vidi razlog da se na donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti čeka do kraja godine.

Upitana zašto zakon još nije donet, Mihajlović je novinarima rekla da premijerka treba da odgovori na neka pitanja Vladi Srbije, a da je "Srbija spremna za Zakon".

Ona je dodala da je plan Zakona da kroz devet godina žene postepeno dolaze na mesta na kojima se odlučuje.

Mihajlović je rekla da su muškarci >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i žene prema Ustavu Srbije ravnopravni, ali da to nije tako u realnosti.

"Zakon nam treba za 'obične' žene", rekla je Mihajlović novinarina pre konferencije "Žene u politici - rodno ravnopravne ili ne".

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković rekao je da Zakon treba doneti što pre i upitao zbog čega nije donet, ako je već pripremljen.

On je dodao da se ni muškarci ni žene ne smeju potcenjivati i da ih ne treba ocenjivati prema polu, već prema znanju.

Mihajlović je rekla da su žene u politici u Srbiji prisutnije nego što je to prosek u EU. Ona je kazala da je u Srbiji njihova prisutnost oko 34 odsto u parlamentu, dok je taj procenat u EU oko 26 odsto, da Srbija ima oko 10 odsto ambasadorki, a EU oko šest odsto.

"Ono gde žena nema, ili ih je jako malo, su lokalne samouprave. Od oko 160 lokalnoh samouprava u Srbiji u samo 10 su gradonačelnice ili predsednice opština", rekla je Mihajlović.

Javni poziv za izgradnju puta Niš-Priština moguć do kraja godine

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izjavila je danas da bi do kraja godine Vlada Srbije mogla da razmišlja o raspisivanju javnog poziva za izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština.

Ministarka je za Radio-televiziju Srbije rekla da je Srbija završila potrebnu dokumentaciju i da je investicija u taj put, koji se još naziva i "Put mira" 200 miliona evra.

Ona je kazala da je taj put veoma važan za Srbiju i Srbe koji žive na Kosovu.

Govoreći o položaju žena, rekla je da je aktuelna vlast poboljšala uslove za žene preduzetnice i usvojila zakon o sprečavanju nasilja.

"Srbija je osim u biznisu, po mnogim parametrima, u boljem položaju (po indeksu rodne ravnopravnosti) od mnogih zemalja EU", rekla je Mihajlović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Napravljen prvi korak za izgradnju auto-puta Niš-Merdare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2018

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da je izdalo Informaciju o lokaciji za izgradnju auto-puta Niš-Merdare, za prvu deonicu od Niša do Pločnika, što je prvi korak u realizaciji ovog projekta...Informacija o lokaciji deo je postupka izdavanja lokacijskih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.