Merdare: Uhapšeni pripadnici KPS-a

Izvor: B92, 31.Mar.2012, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merdare: Uhapšeni pripadnici KPS-a

Beograd -- Pripadnici Žandarmerije jutros su u 10:30 sati uhapsili dva pripadnika Kosovske policijske službe u rejonu Merdare, izjavio je ministar policije Ivica Dačić.

Uhapšeni su imali dve automatske puške, dva pištolja i specijalnu opremu za merenje daljine.

Ministar Dačić je naglasio da je to (upad dvojice pripadnika KPS) drastično narušavanje Vojno-tehničkog sporazuma potpisanog u Kumanovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1999. godine.

"Šta oni traže na teritoriji centralne Srbije i po kom je to sporazumu?", upitao je Dačić i dodao da Srbija takve postupke neće tolerisati.

Uhapšeni su Šukre Binaku i Sami Bećiri, rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija, nakon sastanka s porodicama srpskih policajaca iz Kosovskog Pomoravlja, koji su danas odlukom Vrhovnog suda Kosova pušteni iz pritvora u Prištini i Gnjilanu, gde su bili od 25. februara, kada su uhapšeni zbog sumnje da su podrivali ustavni poredak Kosova.

Ministar je pozvao UNMIK, Kfor i Euleks da se izjasne o tom događaju i istakao da će svako ko na taj način povređuje Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova biti lišen slobode.

"Ne može tako sa Srbijom, to je prevazišlo svaku meru. Šta bi bilo da su naši žandarmi prešli tamo i da su uhapšeni na Kosovu? Verovatno bi već zasedao Savet bezbednosti UN", naglasio je Dačić.

"Žandarmenrija je u redovnom obilasku administrativnog prelaza zatekla dva lice albanske nacionalnosti. Po vojno-tehničkom sporazumu iz 1999. godine u rejonu administrtivne linije sa autonomnom pokrajinom Kosovom i Metohijom, mogu da se kreću samo jedinice KFOR-a, vojske Srbije i MUP-a Srbije. Nadležno Tužilaštvo je obavešteno o uhapšenim licima", kaže za B92 komadant Žandarmerije Bratislav Dikić.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je za B92 rekao da hapšenja od danas nisu nikakva "trka hapšenja".

"Mi smo uložili velike napore da oslobodimo uhapšene Srbe na Kosovu. Hoću da pozovem i Srbe i Albance na Kosovu da se okanu političkih hapšenja. Sada je u toku kampanja, svaka pogrešna retorika šteti nama koji živimo južno od Ibra. I vlada i predsenik i državni vrh čine velike napore."

Ministar je rekao i da hapšenja ne predstavljaju "recipročne mere", kao što navode minstar Dačić.

„Ne, ne, to je pogrešno upotrebljeno. Ne mogu se porediti hapšenja dilera droge sa drugim hapšenjima. Cilj nam je da ne pogoršamo stanje na Kosovu. Mi smo u kontatku smo sa KFOR-om, EULEKS-om,UNMIK-om", zaključio je Bogdanović.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.