Izvor: S media, 08.Mar.2013, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji obeležen Dan žena: Ulični marš za odbranu radnih prava žena

Međunarodni dan žena - 8. mart danas se obeležava širom sveta, kao i u mnogim gradovima Srbije.

Ženski fond "Rekonstrukcija" i Mreža "Žene u crnom" su danas uličnim maršom kroz centar Beograda ukazali na kršenje radnih prava žena u Srbiji.

Dok su učesnice manifestacije prolazile, centralne gradske ulice su bile zatvorene za saobraćaj. Cilj povorke je Centar za kulturnu dekontaminaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << gde će razgovarati o pravima žena.

Osnovna poruka skupa u Beogradu i još nekoliko gradova u Srbiji je: "Zašto država spava, kada se krše moja radna prava!"

Učesnice skupa su ukazale da žene rade više, a plaćene su manje, da su prve na spiskovima za otpuštanje, a poslednje pri zapošljavanju.

Kako su ukazale na skupu u Beogradu, propisi koji zabranjuju diskriminaciju žena su "mrtvo slovo na papiru".

Slični skupovi su danas, povodom Medjunarodnog dana žena, 8. marta, priredjeni i u Novom Sadu, Prijepolju, Nišu, Vranju, Leskovcu, Pirotu, Novom Bečeju, Vlasotincu, Kruševcu i Kraljevu.

Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.

Ovogodišnji slogan Dana žena, prema preporuci Ujedinjenih nacija je "Obećanje je obećanje: Vreme za akciju da se okonča nasilje protiv žena".

U poruci povodom Dana žena, generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da je prethodna

(Beta)

Foto: guliver/thinkstock
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Međunarodni dan žena

Izvor: Akter, 08.Mar.2013

Međunarodni dan žena - 8. mart biće obeležen danas širom sveta, kao i u mnogim gradovima Srbije

Nastavak na Akter...

Obeležavanje međunarodnog Dana žena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2013

NOVI SAD, BEOGRAD -..Međunarodni dan žena - 8. mart obeležava se danas širom sveta, kao i u mnogim gradovima Srbije...Ovogodišnji slogan Dana žena, prema preporuci Ujedinjenih nacija je "Obećanje je obećanje: Vreme za akciju da se okonča nasilje protiv žena", dok će u Srbiji na manifestacijama...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.