Danas je „muški 8. mart“: Muškarci, srećan vam praznik!

Izvor: Prva.rs, 19.Nov.2015, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je „muški 8. mart“: Muškarci, srećan vam praznik!

Međunarodni dan muškaraca je godišnji događaj koji se slavi 19. novembra. Inaugurisan 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, ovaj dan je dobio podršku mnogih pojedinaca i društava u Australiji, na Karibima, u Severnoj Americi, Aziji, Evropi, Africi i EU.
Međunarodni dan muškaraca ima za cilj da istakne pozitivne muške uzore i značaj brige o zdravlju, koje muškarci često zanemaruju.
Dan muškaraca obeležava se s ciljem podizanja svesti o zdravlju muškaraca, starih i >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << mladih, budući da je njihov životni vek u proseku sedam godina kraći od životnog veka žena.
Pripadnici takozvanog jačeg pola danas su i fizički i psihički prilično opterećeni, zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju.
Postoji mišljenje da su nemar i nebriga prema zdravlju i telu uglavnom vezani za muškarce, pa je važno da od malih nogu svi uče o zdravom načinu života.
Ujedno, ovaj dan je i prilika da se naglasi diskriminacija prema muškarcima i dečacima i proslave njihova dostignuća i doprinosi, posebno njihovi doprinosi zajednici, porodici, braku i brizi za decu i da se istaknu pozitivni muški uzori.
Uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.
Govoreći u ime UNESCO, direktorka organizacije „Žena i kulture mira“ Ingeborg Brajns rekla je o Međunarodnom danu muškaraca: "To je izvrsna ideja koja će pridoneti rodnoj ravnoteži. UNESCO će vrlo rado sarađivati s organizatorima.“
Uloga muškaraca, kao i svest o tome, bitan je faktor za ostvarenje rodne ravnopravnosti. Ujedno, treba prevazići stereotipne stavove, kao što je stav da je nasilje odlika jakih muškaraca, a paralelno stim isticati značaj brige o telu i zdravlju, koju muškarci često zanemaruju.
Želimo vam srećan dan muškaraca!
Izvor: Telegraf, Wikipedia
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena,   Evropska Unija

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.