Zvaničnici zemalja članica Pokreta nesvrstanih i posmatrača u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2021, 09:04

Zvaničnici zemalja članica Pokreta nesvrstanih i posmatrača u Beogradu

Ministar inostranih poslova Iraka Fuad Husein, koji predvodi delegaciju svoje zemlje na Samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu, izjavio je danas da je taj pokret igrao i dalje igra važnu ulogu, pre svega u obezbeđivanju mira u svetu.

Husein je, ekskluzivno za Tanjug po dolasku na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", rekao da je Pokret nesvrstanih, koji postoji već 60 godina, igrao, ali i dalje igra važnu ulogu u svetu.

"Biti zajedno znači, pre svega, da možemo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomognemo jedni drugima, da radimo zajedno za dobrobit svih i da pomognemo da se obezbedi mir i sigurnost u svetu, što je danas najvažnija tema za Pokret nesvrstanih", rekao je Husein.

Na pitanje o bilateralnim odnosima Srbije i Iraka, šef iračke diplomatije je istakao da prostor za unapređenje saradnje postoji u različitim oblastima, a pre svega u trgovini.

Podsetio je da Srbija uvozi naftu iz Iraka, ali da to nije i jedina oblast saradnje, već da dve zemlje imaju dobre odnose u oblasti kulture, obrazovanja, zdravstva.

"Srpske kompanije u oblasti zdravstva su veoma dobre, a Irak uvozi lekove iz Srbije", ukazao je Husein.

U Iraku se sutra održavaju parlamentarni izbori, značajni zbog toga što u toj zemlju i predsednika i vladu bira skupština, a Husein kaže da veruje da će sve proteći dobro.

"Građani Iraka su uspostavili istinsku demokratiju i ovo je istorijski važan politički događaj u našoj zemlji", istakao je Husein.

Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" jutros su doputovali ministar spoljnih poslova Iraka Fuad Husein i ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmed Halil.

Dolazak na konferenciju u Beograd potvrdilo je više od 100 delegacija, na čelu oko 45 delegacija biće ministri spoljnih poslova, očekuje se nekoliko predsednika i premijera, i ovo će biti najveći multilateralni skup u Evropi ove godine.

Domaćini Samita, koji će u ponedeljak i utorak biti održani na Sajmu, su Srbija i Azerbejdžan.

Beograd svoje goste dočekuje, kao i pre šest decenija, sa zastavama svih zemalja učesnica koje se mogu videti duž auto-puta kroz i u centru grada, što je i prilika za mnoge građane da se upoznaju sa zastavama država koje nemaju prilike često da vide.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministri spoljnih poslova Iraka i Maldiva stigli u Beograd FOTO

Izvor: B92, 09.Okt.2021

Beograd -- U Beograd stižu zvaničnici zemalja članica Pokreta nesvrstanih i posmatrača, na skup kojim će u ponedeljak i utorak biti obeleženo šest decenija tog pokreta...Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" jutros su doputovali ministar spoljnih poslova Iraka Fuad Husein i ministar spoljnih poslova...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.