Zavirite na ruske Maldive na kraju sveta

Izvor: Vostok.rs, 05.Maj.2019, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavirite na ruske Maldive na kraju sveta

Prekriveno tisovim šumarkom ostrvo Petrova gubi se u Japanskom moru. I kako kažu meštani, njegove kapije nikada nisu bile otvorene za sve.
Manje ostrvo, kilometar dugačko, nazvano po oficiru ruske flote iz 19. veka Aleksandru Petrovu, nalazi se na rubu Rusije u Japanskom moru.
 
Sergej Orlov/VL.RU Ostrvo je otkrila ruska ekspedicija 1860. godine, a krajem prošlog veka ušlo je u sastav Lazovskog rezervata prirode u Primorskom kraju.
 
Sergej Orlov/VL.RU Ispreda se legenda da su tisovo drveće pre hiljadu godina ovde posadili razbojnici iz Kine kojima je ostrvo služilo za religiozne obrede.
 
Sergej Orlov/VL.RU Stvar je u tome što je tisovo drvo bilo visoko vrednovano i korišćeno kao svojevrsna valuta u trgovanju.
 
Sergej Orlov/VL.RU Na ostrvu Petrova nema ni jednog pravog stabla, tisovo drveće je usled vekovne izloženosti jakim vetrovima isavijano i međusobno isprepletano.
 
 
Sergej Orlov/VL.RU Ako se popnete na najvišu tačku na ostrvu biće vam jasno zašto je ono vekovima predstavljalo neosvojivu tvrđavu. Visoke oštre stene s jedne strane i besno more s druge, nisu davali nikakvu nadu da se tuđinci ovde mogu probiti.
 
Sergej Orlov/VL.RU Iako se čini da se ostrvo nalazi na dohvat ruke od kopna, to je samo iluzija. U vreme  nepogode nije naimalo lako dokopati se kopna, pa meštani govore da ostrvo nikome ne dozvoljava da pređe njegov prag.
 
Sergej Orlov/VL.RU Preko puta ostrva, na „kopnu“ nalazi se zaliv „Raspevanog peska“. Ime je dobio po finom belom pesku na plaži koji prilikom hoda proizvodi zvuke poput zvižduka.
 
Sergej Orlov/VL.RU More je u zalivu čudesne plavo-zelene boje, svetlo i prozračno. Jednostavno raj za ljubitelje odmora na moru!
 
Sergej Orlov/VL.RU Ova mesta godišnje poseti samo nekoliko hiljada turista i do njih je prilično teško stići (Nalaze se 300 kilometara od Vladivostoka). Ulaz se plaća, s tim što se u kancelariji rezervata mora izvaditi propusnica za posetu.
 
Sergej Orlov/VL.RU Russia beyond

Pogledaj vesti o: Maldivi,   Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.