OVO SU BALKANSKI MALDIVI: Skriveni biser Jadrana slabo poznat SRBIMA, njegov VAZDUH LEČI i MORE oduševljava, a cene SMEŠNE

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2023, 10:10

OVO SU BALKANSKI MALDIVI: Skriveni biser Jadrana slabo poznat SRBIMA, njegov VAZDUH LEČI i MORE oduševljava, a cene SMEŠNE

Po broju sunčanih dana klima ovog ostrva može se uporediti sa gradovima na severu Afrike

Praktično nepoznat u Srbiji, uz par asocijacija prijatelja "tamo je moj tata služio vojsku", Mali Lošinj je za mnoge turiste pravo otkrovenje. Ovo je treće ostrvo u nizu južno od Rijeke, svojevsna banja na moru, sredozemno obojena pučina, ugostitelji izuzetne ljubaznosti, ali ukoliko ste ljubitelji dugih peščanih plaža, ovo mesto nije za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vas.

Mnogi turisti su ovaj mali raj u Hrvatskoj nazvali balkanskim Maldivima do kojih se stiže za samo 80 minuta. Ukoliko se odlučite za vožnju automobilom ili autobusom, čeka vas nešto duža vožnja, jer je udaljensot između Beograda i ovog letovališta 680km. Međutim, ukoliko odaberete avio prevoz, putovanje će biti mnogo kraće. Najbolja stvar je što Air Srbija nudi jako pristupačne cene, lete dva puta nedeljno do Rijeke, a let traje samo 1h i 20 minuta. Kada stignete čeka vas vožnja trajektom do Malog Lošinja.

Iz Rijeke ili Pule možete doleteti i malim sportskim avionom, jer na Lošinju postoji aerodrom za male sportske i putničke avione.

Zanimljivo je da je ostvo Lošinj veštački podeljen na dva dela kod mesta Privlaka, gde je ostrvo najuže, i tu je prokopan kanal. Nalazi se na Kvarneru i pruža se 31 km u smeru severozapad - jugoistok. Glavna naselja na ostrvu su Mali Lošinj i Velki Lošinj.

A post shared by Bea Al (@albea_bb)

Po broju sunčanih dana Mali Lošinj može se uporediti sa gradovima na severu Afrike i južnim predelima Jadrana. Mali Lošinj ima prosečno godišnje oko 100 vedrih dana. A čak su zbog pogodne kilime Mali i Veli Lošinj 1892. godine proglašeni klimatskim lečilištem i oporavilištem.

Na čitavom ostrvu živi oko 8 000 stanovnika, a glavni centar je Mali Lošinj (oko 6 000 stanovnika).

Mali Lošinj je, kao i Cres, vekovima pripadao Veneciji, tako da se u gradu mogu videti građevine iz 18. i 19. veka, kada je pomorstvo bilo najrazvijenije. Najstariji deo grada je oko crkve Sv. Marije, do koje se dolazi obalnim putem, do Anuncijate, najisturenijeg rta gradića.

Mali Lošinj je smešten u uvali Augusta, najvećoj zatvorenoj uvali na ostrvu, a sam grad je danas najveći ostrvski grad na Jadranu.

Ovo letovalište se može pohvaliti izuzetno čistim morem, čija boja neodoljivo podeća na Maldive, bujnom vegetacijom (palme, oleandri, agrumimi), lekovitim vazduhom, lepim plažama i fantastičnom hranom. 

Odmah ćemo vam reći najvažniju informaciju koja će vam prelomiti dalje čitanje teksta: ukoliko želite ravnu peščanu plažu i smeštaj na 5 minuta od iste (Grčka stil), Mali Lošinj nije mesto za vas. Pesak na samoj plaži je ovde retkost, dok ga u vodi i ima. Dominiraju stenovite plaže, ali i kristalno bistra voda. Ipak, ključni sastavni element plaža su mirisni borovi kao hladovina na desetak metara od obale.

Poseban doživljaj se stiče krstarenjem na Jadranu, a u blizini se nalazi i ostrvo Susak, te vam predlažemo da ga posetite.

Što se tiče smeštaja, Mali Lošinj ima velik izbor od luksuznih hotela, preko onih jeftinijih sa jednom ili dve zvezdice, do relativno jeftinih privatnih soba i apartmana. Postoje i tri auto kampa.

Cena smeštaja varira primarno od perioda godine i kategorizacije. Najskuplji smeštaj je u periodu 16. Jul – 26. Avgust. Pre i posle toga cena je niža, a posebno povoljna krajem juna i u drugoj polovini septembra (za koji kažu da je odličan za kupanje).

Primera radi, apartman za dve osobe (komplet sa kuhinjom, kupatilom, dnevnom sobom i brutalnom terasom), košta u udarnoj sezoni oko 60 evra, dok se isti, u septembru, može rezervisati za 40 evra. Klasične sobe sa kupatilom su u udarnoj sezoni oko 45 evra, u septembru oko 30.

Cene u prodavnici:

Kajsije – 290 din/kg

Grožđe – 460 din/kg

Lubenica – 70 din/kg

Hleb – od 60 do 120 dinara

Mleko  – oko 150 dinara litar

Voda 1.5l – oko 100 dinara

Sladoled – od 100 do 150 dinara/kugla

Cene u restoranima:

Espresso – od 150 do 300 dinara

Pivo 0.5l točeno – od 300 do 400 dinara

Vino 0.1dl – od 150 do 350 dinara

Supa – od 450 do 500 dinara

Tuna steak – oko 1 500 dinara/porcija

Losos, Orada, Brancin – od 1 500 do 2000 dinara/porcija za jednu osobu

Pica za dve osobe – od 1000 do 1 500 dinara

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.