Minijaturna zemlja naredila super sili: Imate rok do 15. marta da povučete trupe; Iza svega stoji - Kina?

Izvor: B92, 15.Jan.2024, 00:25

Minijaturna zemlja naredila super sili: Imate rok do 15. marta da povučete trupe; Iza svega stoji - Kina?

Predsednik Maldiva Mohamed Muicu zatražio je u nedelju od Indije da povuče svoje vojno osoblje iz njegove zemlje do 15. marta.

Ovo je usledilo uprkos što su dve strane razmatrale pronalaženje "zajedničko izvodljivog rešenja“ kako bi se omogućio nastavak rada indijskih vojnih platformi u toj ostrvskoj državi.

O ovom pitanju se opširno razgovaralo na prvom sastanku glavne grupe na visokom nivou Indija-Maldivi u Maleu.

Dve strane su odlučile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da osnuju osnovnu grupu za ovo sporno pitanje nakon sastanka između premijera Narendre Modija i maldivskog predsednika Muizua na marginama samita COP28 u Dubaiju prošlog meseca.

"Obe strane su takođe vodile razgovore o pronalaženju zajedničkog rešenja koje bi omogućilo nastavak rada indijskih vazduhoplovnih platformi koje pružaju humanitarne i medicinske usluge građanima Maldiva", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Abdula Nazim Ibrahim, glavni sekretar maldivskog predsednika, rekao je na brifingu za medije u Maleu da je Muicu zatražio od maldivske delegacije da obavesti indijske zvaničnike na sastanku uže grupe da se trupe moraju povući do 15. marta.

Indijsko vojno osoblje ne može ostati na Maldivima. To je politika predsednika Mohameda Muicua i politike ove administracije, rekao je Ibrahim.

"Tokom sastanka, obe strane su razgovarale o širokim pitanjima u vezi sa bilateralnom saradnjom u pravcu identifikovanja koraka za unapređenje partnerstva, uključujući ubrzavanje implementacije tekućih projekata razvojne saradnje“, navodi se u saopštenju MEA.

"Dogovoreno je da se sledeći sastanak glavne grupe na visokom nivou održi u Indiji na obostrano pogodan datum“, navodi se u saopštenju.

Oko 90 članova indijskog osoblja trenutno boravi na Maldivima prvenstveno radi upravljanja i održavanja dva helikoptera i aviona.

Indijsku delegaciju na sastanku činili su visoki komesar Munu Mahavar i niz drugih diplomata iz indijske misije.

Maldivski tim činili su ambasador u ministarstvu spoljnih poslova Ali Nasir Mohamed i maldivski visoki komesar za Indiju Ibrahim Šahib, između nekoliko drugih zvaničnika.

Veze Indije i Maldiva bile su pod određenim pritiskom jer je Muizu, koji se nadaleko smatra prokineskim liderom, tvrdio nakon što je preuzeo dužnost predsednika da će održati svoje predizborno obećanje i da će izbaciti indijsko vojno osoblje iz svoje zemlje.

Maldivi su jedan od ključnih pomorskih suseda Indije u regionu Indijskog okeana, a ukupne bilateralne veze, uključujući oblasti odbrane i bezbednosti, bile su u uzlaznoj putanji pod prethodnom vladom u Maleu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Maldivi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.