KINEZI KIPTE OD BESA: Omraženi sused otvorio novu pomorsku vojnu BAZU nadomak EGZOTIČNE turističke destinacije

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2024, 20:09

KINEZI KIPTE OD BESA: Omraženi sused otvorio novu pomorsku vojnu BAZU nadomak EGZOTIČNE turističke destinacije

Trn u oku Pekingu

INS Jataju, nova baza na ostrvu Minikoj, na indijskom arhipelagu Lakšadvip, gradila se godinama i najudaljenija je indijska baza na njenoj zapadnoj obali, prenose mediji. Mornarica je decenijama bila prisutna u malom broju na ostrvu.

Otvaranje se dešava u trenutku kada Maldivi traže od Indije da počne da povlači svojih 80 ​​vojnika koji su tamo bili stacionirani >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za pružanje tehničke i medicinske pomoći u servisiranju tri aviona, koje je Indija ranije dala svom južnom susedu.

Maldivi, koji tradicionalno imaju bliske veze sa Indijom, okreću se ka Pekingu od kada je u oktobru izabran novi predsednik Mohamed Muicu uz obećanje da će okončati proindijski stav zemlje. Nova indijska baza na Minikoju je oko 125 kilometara od Maldiva.

Region je važan za Nju Delhi zbog obezbeđivanja prolaska pomorskog saobraćaja kroz Indijski okean, a nova baza će im pomoći u naporima za nadzor u regionu, navela je agencija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.