JESTE LI ČULI ZA SRPSKI TAJLAND: Magično ostrvo KOH CHANG u SRCU DUNAVA, egzotika na samo nekoliko minuta vožnje

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2023, 18:43

JESTE LI ČULI ZA SRPSKI TAJLAND: Magično ostrvo KOH CHANG u SRCU DUNAVA, egzotika na samo nekoliko minuta vožnje

Zovu ga još i Majmunsko ostrvo, Dunavski Maldivi i Karlovačko ostrvo.

Znate li da da bi osetili egzotiku Azije, ne morate zaista da odete na drugi kontinent. Kako? Pa, verovali ili ne, i mi imamo (srpsko) azijsko ostrvo.

Zvuči neverovatno, ali je istinito. Danas ćete se upoznti se sa čarima "srpskog Tajlanda" u samom srcu Dunava, ostrvo koje zovu Koh Chang, Majmunsko ostrvo ili Dunavski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Maldivi.

Koh Chang je treće najveće ostrvo na Tajlandu, a simbolično, isto ime nosi i ostrvce na Dunavu, koje je staro svega 20 godina.

Srpsko Koh Chang (Ko-Čang) ostrvo se nalazi nadomak Sremskih Karlovaca, do njega se ide čamcem, a kako kročite na peščanu plažicu imate utisak kao da ste otišli u neku egzotičnu zemlju.

Ukupnom utisku doprinosi bujna vegetacija i svetložuti pesak koji je prisutan na celom ostrvu.  Zanimljivo je i da se ostrvo svake godine malo pomera. Dunav deo materijala sa "čela" ostrva, u koje udara svojim tokom kada je visok vodostaj, odnosi i premešta na "kraj" ostrva. Čuli smo da je ivica ostrva pre destak godina bila jako blizu Ajkuline vikendice (mesto gde će vas ostaviti čamac, ako izlazite na bližoj strani ostrva), a da je ceo deo pored koga ćete proći prilikom vožnje čamca, dok ne stignete do mesta za iskrcavanje, nastao naknadno. 

A post shared by @scenery__hunter

Za razliku od ostalih sprudova koji se u ovo doba godine javljaju na Dunavu, Majmunsko ostrvo je prilično pitomo, odnosno prilagođeno gostima, a ponekad se tu organizuju i žurke. Ipak, za turiste je još prilično nepoznato, mada ga iz godine u godinu sve više njih "otkriva".

Dosta ljudi iz okoline ovde dolazi čamcima i brodićima, a postoji i organizovan prevoz iz Karlovaca. Ostrvo je ušuškano između Dunavca i Kopačkog rita, stiže se za 10-ak minuta vožnje čamcem, a labudovi će vam poželeti dobrodošlicu.

Jedan turista podelio je svoje iskustvo rekavši da se stiže vrlo jednostavno:

- Mi smo došli oko 11h i čekali u redu nešto više od pola sata. Vožnja čamcem do ostrva traje oko 10 minuta. Po povratku sa ostrva svi koji ne kampuju se vraćaju otprilike u isto vreme tako da može biti gužva oko 20 časova. Ukoliko je moguće vratite se malo ranije kako bi izbegli red, savetovao je on.

A post shared by Ostrvo na Dunavu (@ostrvo_sremski_karlovci)

Ostvro poseduje dve plaže - severnu i južnu, odnosno drugu i prvu. Na drugoj plaži možete uživati u miru i tišini i diviti se čarima egzotike, dok je. prva veća i pogodnija za decu. Na njoj su i čuvene mekike, bar "Ajkula", teren za odbojku. Obe plaže su povezane stazom kroz šumu gde se zapravo nalazi kamp.

Plaža je peščana i obala je veoma plitka, ali ipak treba imati na umu da je ovo divlja plaža gde nema spasilaca niti hitne službe, sami odgovarate za svoju bezbednost tokom kupanja i boravka.

Na samom ostrvu postoji nekoliko barova gde se može kupiti piće i hrana. Takođe možete poneti svoju hranu, ali budite sigurni da ste za sobom poneli sve otpatke. Na ostrvu postoje vidno obeležene kante za smeće.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.