Maji Nikolić preti zatvor zbog govora mržnje o Jevrejima

Izvor: S media, 27.Feb.2011, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maji Nikolić preti zatvor zbog govora mržnje o Jevrejima

Fenomen rialiti šoua u Srbiji svojim najnovijim dešavanjima pokazao je da pojedini učesnici ni posle fizičkog obračuna, ne shvataju ozbiljno da snose odgovornost za svoje ponašanje pa smo tako u subotu bili svedoci širenja mržnje i antisemitizma u programu televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Naime, pevačica Maja Nikolić, u rialiti šou “Dvor” na televiziji “Pink”, subotu oko četiri časa ujutro izjavila da ne voli Jevreje. Govor mržnje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je podstakla svađa za stolom sa drugom učesnicom Mikom. U toku dana je reagovala Republička radiodifuzna agencija (RRA) za zahtevom da se sankcioniše takvo ponašanje, a tužilaštvo najavljuje da će razmatrati da li će pomenuta pevačica odgovarati za izazivanje verske netrpeljivosti za šta je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Tomo Zorić, portparol glavnog državnog tužilaštva, kaže da je nadležno tužilštvo zatržilo snimak sporne izjava u rijlitiju Dvor, koji treba da stigne danas.

- Nakon detaljne analize snimka iznećemo i šta ćemo konketno preduzeti.

Nedopustivo je davati antisemitske izjave, a težina je veća, jer je to učinjeno na televiziji koja je ima nacionalnu frekfenciju, i protiv svih koji su davali takve izjave biće pokrenuti krivični postupci. Tužilaštvo je reagovalo jer postoji osnovana sumnja da su određeni učesnici rijalitija izvršili krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti - rekao je Zorić i dodao da će tužilštvo uvek regovati, kada neko izaziva nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivosti.

Profesor Goran Ilić, sa Pravnog fakulteta u Beogradu, objašnjava da je za osnovni oblik ovog dela zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

- Kada se reaguje krivičnim prijava na televizijiske emisije to pokazuje da su drugi organi propustili da reaguju. Krivična odgovornost je poslednja odbrana društva, a bilo je moguće ranije regovati i zabraniti takve sadržaje, jer ovo nije jedini incident. Koliko mi je poznato bilo je nasilja i nanošenja telesnih povreda. Vidi se da regultivna tela kao što je RRA nemaju ovlašćenja da zabranjuju takve sadržaje i onda dolazi do ovakvih stvari - navodi profesor Ilić.

Opširnije u štampanom izdanju

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Maji Nikolić preti kazna zatvora zbog govora mržnje o Jevrejima

Izvor: Blic, 27.Feb.2011

BEOGRAD - Fenomen rialiti šoua u Srbiji pokazao je da pojedini učesnici ni posle fizičkog obračuna ne shvataju ozbiljno da snose odgovornost za svoje ponašanje, pa smo tako u subotu bili svedoci širenja mržnje i antisemitizma u programu televizije sa nacionalnom frekvencijom. Naime, pevačica...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.