Posle 20 godina Linuks bolji nego ikad

Izvor: Dzungla.org, 28.Avg.2011, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 20 godina Linuks bolji nego ikad

BILO JE TO BAŠ OVIH DANA U AVGUSTU 1991. kad je dvadesetogodišnji Linus Torvalds prvi put javno objavio da s veoma skromnim ambicijama radi na jednom operativnom sistemu koji će ubrzo postati poznat kao Linuks (Linux). „Ovo mi je samo hobi, neće biti ništa veliko i profesionalno kao GNU“, napisao je tada u svojoj, sada slavnoj, uvodnoj poruci o njegovom jezgru. „Verovatno nikada neće podržati ništa drugo osim AT diskova, jer to je sve što imam“, stajalo je na kraju poruke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << /> Međutim, nedugo posle toga programeri širom sveta su se svejedno zagrejali za njegovu kreaciju i s puno žara uključili u pravljenje novog operativnog sistema. Ostalo je, kako kažu, istorija. Verzija 3.0 njegovog jezgra, pojavila se pre nešto više od mesec dana, a kompanije širom sveta u velikoj meri se oslanjaju na taj operativni sistem.
Tri četvrtine robnih berzi u svetu koristi Linuks, a srešćete ga i na serverima koje koriste Amazon, Fejsbuk (Facebook), Tviter (Twitter) i Gugl (Google), da ne nabrajamo dalje. Čak 95% superkompjutera takođe koristi Linuks, a slično je i sa bankomatima i drugim uređajima od kritičnog značaja za poslovanje.
Naravno, tu je i Ubuntu, koji donosi Linuks na više stonih računara nego ikad pre, a ne treba zaboraviti ni Android, koji ga stavlja u samo središte mobilne arene.
Zaključak: Linuks je danas neizostavni deo našeg sveta i koristimo ga svakodnevno, znali mi to ili ne.
U okviru priprema za proslavu njegove dvadesetogodišnjice, Fondacija Linuks (Linux Foundation) je nedavno napravila i zanimljiv uporedni pregled statističkih podataka o stanju ovog operativnog sistema na njegovom početku i danas i rezultate prikazala slikovitim infografikama, a posebno pripremljen video detaljnije ilustruje rast Linuksa u prvih 20 godina.

Teško je zamisliti šta će uslediti u sledećih 20 godina, ali nadajmo se samo najboljem. Do tada, srećan dvadeseti rođendan!
( Izvor: Mikro )

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.