LiBRE! časopis o slobodnom softveru

Izvor: KMnovine.com, 06.Mar.2016, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LiBRE! časopis o slobodnom softveru

LiBRE! časopis je elektronski časopis o slobodnom softveru namenjen svima koji žele da se više upoznaju sa slobodnim softverom i njegovom filozofijom.





Kada kažemo slobodni softver prvo pomislimo na Gnu-Linuks, koji je najpopularniji, ali u tu kategoriju spadaju BSD, Solaris OS, brojne Internet tehnologije, alternativni operativni sistemi za mobilne uređaje itd. LiBRE! je nastao tako što je grupa korisnika linuksa, nezadovoljna >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << medijskim prostorom koji je posvećen slobodnom softveru, odlučila da pravi sopstveni časopis za sve poštovaoce otvorenog koda i za one radoznale koji bi hteli da probaju nešto novo.


LiBRE! je pravi internet časopis. Čitava njegova infrastruktura je na internetu. Ima svoju virtuelnu Internet redakciju, sajt kao centralu za distribuciju, marketing kroz društvene mreže (fejsbuk stranica, G+, tviter nalog) i GitHab kanal za razvoj sopstvene infrastrukture. Okuplja autore (novinare), lektore, programere, volontere za marketing, grafičare iz cele Srbije i regiona. LiBRE! po broju ljudi predstavlja zajednicu za sebe.

LiBRE! časopis je potpuno u duhu slobodnog softvera. Objavljuje se pod slobodnom licencom CC Autorstvo-Nekomercijalno-Deliti pod istim uslovima. Ovo podrazumeva zaštitu autora jer je lepo da se zna ko je pojedine članke u originalu napisao, sprečava komercijalizaciju tekstova i daje pravo na slobodno deljenje dalje.LiBRE! je informativno-edukativni časopis koji se objavljuje u dva izdanja, ćiriličnom i latiničnom i dva formata PDF i ePUB. Časopis je mesečnik i na svojih pedesetak strana u rubrikama Puls slobode, Predstavljamo, Kako da...?, Oslobađanje, Slobodni profesionalac, Internet mreže i komunikacije, Server, Sam svoj majstor i Hardver promoviše i predstavlja slobodne softvere, slobodni hardver, akcije i događaje koji se odvijaju u zajednicama slobodnog softvera u Srbiji i regionu, objavljuje savete i tutorijale za rad sa slobodnim softverom i tumači filozofiju slobodnog softvera. 


Ciljne grupe časopisa su od početnika u slobodnom softveru do IT profesionalaca kojima predstavljamo slobodne tehnologije kojima možda mogu rešiti neke svoje profesionalne probleme prilikom upotrebe računara u svom poslovanju. Arhiva objavljenih brojeva dosegla je broj 43, a čini je preko pet stotina aktuelnih tekstova. Osim čitanja, svi zainteresovani mogu učestvovati i u kreiranju sadržaja, ili nekim drugim poslovima u proizvodnji i promociji ovog medija. U LiBRE! časopisu je konstantno otvoren konkurs za nove saradnike, pa svi oni koji imaju želju da se priključe ovom volonterskom projektu, mogu slobodno da se jave redakciji.


https://libre.lugons.org/





Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2016 ::    Molimo za navođenje izvora

Pogledaj vesti o: Linux

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.