Kako koristiti Windows bez instalacije (Windows To Go)

Izvor: SaznajNovo.com, 04.Jun.2018, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako koristiti Windows bez instalacije (Windows To Go)

Postoji dosta sistema koji se mogu pokrenuti direktno sa USB-a (Live USB), bez instalacije na HDD, kao što su Chrome OS, Remix OS, i još dosta linux distribucija. Windows pak ne dolazi sa verzijom za korišćenje direktno sa USB-a, već se mora instalirati na HDD (preko CD-a ili USB-a). Međutim, postoje alati koji omogućavaju kreiranje USB-a sa Windows sistemom koji se može koristiti bez instalacije na HDD – Windows To Go (WTG).
Šta je zapravo „Live USB“? Za one koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << ne znaju, ukratko: live USB je USB drajv koji u sebi ima već instaliran sistem. USB je butabilan i kada se sistem podigne možete ga koristiti sasvim normalno. Kada izvršite neku izmenu u sistemu (tj. na tom USB-u) to se čuva. Kada naredni put podignete sistem, možete nastaviti sa radom.
Prednosti ovog načina rada Pa, imate sistem uvek kod sebe jer je lakše nositi samo USB nego laptop ili računar. Možete koristiti bilo koji (kompatibilan) računar za rad. Potrebno je samo da podesite da se sistem butuje sa USB-a umesto HDD-a na računaru na kojem želite da radite.
Takođe, u nekim slučajevima sistem može raditi brže nego da je na HDD-u. Ovo sam primetio kada sam koristio Chrome OS na starom laptopu. Kada sam koristio taj sistem na USB-u preko USB 3.0 porta, radio je neverovatno brzo. Kada sam taj sistem instalirao na 5400 rpm HDD, radio je užasno sporo. HDD je spor u tom laptopu i zato sam koristio Chrome OS preko USB-a konstantno. Plus, mogao sam da taj USB ubacim u bilo koji drugi računar i da imam sav moj rad.
Mane Kako sam uspeo da izvučem veću brzinu rada preko USB-a, tako sam imao sporiji sistem u odnosu na SSD. Dakle, ako imate SSD držite se SSD-a.
USB se lako izgubi, možete ga čak i polomiti, neko ga ukrasti… a svi vaši bitni podaci su bili tu. Ipak, rizik je isti kao da ste samo nasnimili te fajlove klasičnim putem na USB.
Postoje generlano ograničenja prilikom kreiranja portabilnog Windows-a, a na koje je i proizvođač alata naveo:
Trusted Platform Module (TPM) se ne koristi jer je ta tehnologija vezana za sam računar Hibernacija je onemogućena podrazumevano kako bi se olakšala promena računara Windows Recovery Environment opcija je onemogućena Takođe je nemoguće izvršiti „Refresh“ sistema, mora se ponovo pokrenuti instalacija Ne može se preći sa klasične na WTG verziju, i obrnuto Slika: maketecheasier Hardverski zahtevi za host računar Da može da podigne sistem sa USB-a Minimalni zahtevi za Windows 7+ (link) Kompatibilnost arhitekture procesora (64/32-bit) MAC ne podržava WTG Koji USB odabrati U suštini, bilo koji USB 2.0+ sa 16+GB prostora će raditi. ALI, preporuka je makar 32GB da bi ostalo prostora za vaše fajlove, 3.0 zbog brzine rada sistema, i kupite od poznate kompanije koja pravi kvalitetnije memorije kako biste imali što veći ciklus čitanja/pisanja.
Uputstvo Postoji nekoliko alata koji će obaviti posao, ali ja ću preporučiti Rufus jer je besplatan i većini već poznat. Rufus će vam ponuditi opciju za kreiranje Windows To Go samo ako ste ga pokrenuli na Windows 8/8.1/10 sistemu! Ako imate Windows 7, onda koristite besplatan alat AOMEI Partition Assistant ili WinToUSB.
Napomena: ako želite da napravite Enterprise WTG, pogledajte zvanično Microsoft uputstvo.
Priprema: Preuzmite Rufus 2.0+ sa zvaničnog sajta – link. Imate i portable verziju ako ne želite da instalirate. Preuzmite Windows .iso sliku u računar Ubacite USB u računar Postupak: Slika: intowindows U Rufus-u u padajućem meniju za „Device“ izaberite USB koji ste namenili za WTG, a koji ste ubacili prilikom pripreme.
Za „Partition scheme…“ izaberite „Partition scheme for BIOS or UEFI„.
Za „File System“ stavite „NTFS„.
Za „Cluster size“ ostavite „4096„.
Za „New volume label“ stavite šta želite
Označite „Quick format“ – obrisaće vam sve sa USB-a!
Označite „Create a bootable disk using“ – ISO image. Desno od toga kliknite na ikonicu i izaberite ISO sliku Windows sistema iz računara.
Ispod označite „Windows To Go“ – veoma važno!
Označite „Create extended label and icon files„.
Kliknite „Start„.
Ako vam se pojavi upozorenje „Incompatible drive detected“ samo kliknite na „Yes„.
Slika: intowindows Sada ćete videti upozorenje „Your USB drive will be erased“ što znači će sve sa USB-a biti obrisano, potvrdite!
I sad ostaje da čekate. Može potrajati i par sati, ali uglavnom bude 60-90 minuta.
Kada se sve uspešno završi videćete da ispod zelene linije piše „READY“ i to je znak da je vaš WTG USB spreman za korišćenje.
Slika: intowindows Detaljnije - Kako koristiti Windows bez instalacije (Windows To Go)
Pogledaj vesti o: Linux

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.