HIT REŠENJE: Intalirajte novi LINUX distro na stari android telefon

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Nov.2019, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HIT REŠENJE: Intalirajte novi LINUX distro na stari android telefon

Linuks distro će pokretati starije smart telefone...

Linuks kernel je osnovni element Androida, ali uprkos tome, Android se ne može nazvati klasičnom Linuks distribucijom jer mu nedostaje GNU interfejs koji je tipičan za Linuks distro. Android i Linuks aplikacije ne mogu se izmeniti zbog različitih sistema i biblioteka za vreme izvršavanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ali sada, uz napore nekih sjajnih programera, na svom pametnom telefonu možete pokrenuti legalnu distribuciju Linuksa koja tradicionalno koristi Android. Koraci su jednostavni kao i instalacija prilagođenog ROM-a, a ovo je posebno korisno ako imate stari pametni telefon, koji verovatno neće više dobijati podršku.

Ako želite da na pametnom telefonu doživite nešto drugačije od Androida - tačnije Linuks - postoji nekoliko Linuksovih distribucija zasnovanih na dodiru, poput "Ubuntu Touch-a", postmarketOS-a i Maemo Leste. Možete da odete na sajt "Can My Phone Run Linuks", bazu podataka koju je postavio TukPhones, i upišete ime telefona u traku za pretragu da biste pronašli listu Linuks distribuciju koju podržava vaš telefon.

Baš kao i prilikom instaliranja prilagođenog ROM-a, od vas će se tražiti da otključate bootloader Android pametnog telefona ili tableta. UBPorts Installer prilično olakšava pokretanje Ubuntu Touch-a na vašem telefonu, ali drugi distroi, poput postmarket OS-a, možda će tražiti dodatni korak instaliranja kao što je TWRP.

Morate imati na umu da je veliki deo ovih distroa u fazi razvoja i sve funkcije možda neće biti operativne. Dalje, podrška za uređaje ograničena je u određenoj meri i na listi ćete najverovatnije videti popularne starije uređaje. "TukPhones" baza podataka koristi indeksere za prikupljanje podataka sa zvaničnih veb lokacija za svaki Linuks distro.

Ova baza će uskoro biti upotpunjena podrškom za LuneOS i SHR, proširujući mogućnosti za entuzijaste.

Pa eto, poigrajte se malo, što da ne.
Pogledaj vesti o: Linux

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.