Dualboot: Kako koristiti Ubuntu i Windows na istom računaru

Izvor: Baguje.com, 10.Jan.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dualboot: Kako koristiti Ubuntu i Windows na istom računaru

Da li ste znali da je moguće koristiti Ubuntu Linux operativni sistem uporedo sa Windows operativnim sistemom na istom računaru, čak i na istom hard disku ? Ukoliko niste znali, a interesuje vas kako to postići, onda je ovo pravo uputstvo za vas.
Bez obzira što Microsoft tvrdi da to nije moguće, Linux i Windows mogu da funkcionišu zajedno na istom računaru. U ovom uputstvu ćemo vam pokazati kako je moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu Baguje.com << pokrenuti i Ubuntu (ili bilo koji drugi Linux) zajedno sa Windows sistemom.

Postoje dve moguće situacije na koje možete naići, a vi treba da znate koja se odnosi na vas trenutno a u pitanju je redosled instalacije ovih sistema. Instaliranje Windows sistema nakon što ste već instalirali Ubuntu može biti problematično zbog toga što Microsoft zaista nema obzira prema drugim korisnicima i sistemima.
Ukoliko pak instalirate Ubuntu nakon što već imate instaliran Windows, to je priča mnogo jednostavnija i nema šta da se radi kako bi se pripremali za instalaciju.
Krenimo prvo sa problematičnijom mogućnošću. Ikoliko imate instaliran Ubuntu i želite instalira Windows, izgubićete GRUB, tj. program koji govori računaru koji sistem da “diže” i sa kog hard diska/particije. Dakle, Windows zaista nema obzira da li se nešto nalazi već na računaru i jednostavno će “pregaziti” vaša prethodna podešavanja.
Ukoliko ste se našli u ovoj situaciji a prilikom instalacije niste presnimili Linux particiju, ne očajavajte, jer imate mogućnost da vratite vaš Ubuntu i GRUB bez mnogo muke. Sve što vam je potrebno je Live CD Ubuntu sistema ili USB sa istim sistemom (verzija 13.10). Uz to, potreban vam je i program Boot-Repair kog lako možete instalirati.
Jednostavno podignite Live CD ili USB i uđite u Ubuntu sistem, otvorite terminal i otkucajte sledeće komande:
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair && sudo apt-get update sudo apt-get install -y boot-repair && (boot-repair &) Sada otvorite aplikaciju Boot-repair, kliknite “Recommended repair” i sačekajte nekoliko trenutaka. Kada je postupak završen, restartujte računar, izvadite CD ili USB sa Ubuntu Live sistemom i sistem će vam ponovo pokazati GRUB loader, tj. mogućnost da izaberete da li želite da koristite Ubuntu ili Windows.
Sa druge strane, ukoliko već imate instaliran Windows i želite da instalirate Ubuntu, stvari su mnogo jednostavnije. Pokrenite instalaciju Ubuntu sistema, odaberite opciju “Install”, izaberite particiju na kojoj nije Windows instaliran (ili napravite novu od slobodnog mesta gde je Windows ili odaberite drugi hard disk), formatirajte u EXT4 sistem, odaberite lokaciju bootloadera i to je to.
Ukoliko odlučite da je bootloader na istom hard disku kao i Windows particija, on će obrisati Microsoft bootloader, ali ne isto kao što i Windows radi kad briše Linuxov već tako da prepozna šta se tamo nalazi i jednostavno ga kopira u svoj dualboot meni GRUB programa. Druga mogućnost je da bootload ostavite na nekom drugom hard disku, tada ćete prilikom odabira sistema koji želite koristiti imati mogućnost pristupa i Microsoftovom i Ubuntuovom loaderu.
Uživajte sa vašim duplim sistemom koji ovaj put funkcioniše savršeno.

Post "Dualboot: Kako koristiti Ubuntu i Windows na istom računaru" je objavio djevrek za sajt Baguje.COM, dana 10. 01. 2014.
Kategorije: Linux, Microsoft, Ubuntu, Windows 7, Windows 8, Windows xp | Tagovi: dual boot

Nastavak na Baguje.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Baguje.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Baguje.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.