Dostupan je Serbian 2018 KDE

Izvor: KMnovine.com, 09.Jan.2018, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dostupan je Serbian 2018 KDE

Pridružujući se čestitkama za Dan Republike Srpske, objavljujemo dostupnost za preuzimanje nove verzije operativnog sistema Serbian GNU/Linuks 2018, sa KDE grafičkim okruženjem.









Grafički izgled novog izdanja posvećen je kultnim filmovima Slobodana Šijana. Serbian dolazi podešen na ćiriličnu opciju, a kroz sistemske postavke može biti odabrana i latinica, >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << kao i ijekavica za obe varijante. Kao osnova za obrazovanje distribucije korišćen je Debian (Stretch) u svojoj još uvek testing verziji, sa KDE grafičkim okruženjem.

Serbian 2018, kao i prethodna četiri izdanja, namenjen je svim korisnicima koji žele da imaju operativni sistem na srpskom jeziku. Namenjen je i kao mogući izbor za sadašnje korisnike vlasničkih operativnih sistema. Takođe, postoje i korisnici koji ne umeju sve sami da podese i koji su do sada koristili Linuks distribucije koje važe kao više prijateljske za upotrebu. Dodatne snimke ekrana možete pogledati ovde.



Na novom izdanju, pored uobičajenih programa koji dolaze uz KDE grafičko okruženje, nalazi se i kolekcija programa koji će korisnicima omogućiti kvalitetno izvršavanje postavljenih zadataka. Svi preinstalirani programi su prevedeni na srpski jezik. Upotrebljen je kernel 4.9.0, a u odnosu na prethodnu verziju, poboljšana je podrška za eksterne uređaje, par aplikacija dobilo je zamene, pa sadašnji izbor izgleda ovako:
Dolphin i KFind za upravljanje i pretragu fajlovaSynaptic i Gdebi za upravljanje i instalaciju paketaGrafički programi GIMP i GwenviewKancelarija: LibreOffice, KOrganizer, Okular, Kwrite, Kate, KAddressBookMultimedija: Clementine, VLC, SMPlayer, K3b, Guvcview, Curlew, Great Little Radio PlayerInternet: Firefox, KMail, KTorrent, Konversation, uGet, Skype(64), Kopete, AkregatorAlati: Konsole, Ark, Klipper, Sweeper, Kcalc, KColorChooser
Ako ste novajlija na Linuksu, instalacioni proces je jednostavan i traje kraće od 10 minuta, a ovde možete pročitati kako se pripremaju mediji za instalaciju. Grafički interfejs instalacionog postupka podrazumevano je podešen na ćiriličnu opciju, dok će upravljanje tastaturom biti na latinici. Ako do sada niste videli kako izgleda instalacija, možete je pogledati u slikama, a dostupan je i video materijal. Po instalaciji, Serbian će zauzeti nešto manje od 5 GB, tako da bi bilo poželjno da mu prilikom particionisanja, za udobno delovanje odredite 10 do 15 GB.

  POGLEDAJTE VIDEO:  📽


Kada vam se podigne tek instalirani sistem, bacite pogled u fasciklu Dokumenti, gde je zapisano nekoliko saveta. Kao bitnije, treba istaći da se raspored tastature menja prečicom Ctrl+Shift, a podešene su opcije: la, ći, en. Takođe, sistem je podešen da se admin pristup dobija komandom, npr.: kdesu dolphin ili kdesu systemsettings5, a za GTK aplikacije: gksu synaptic. Desktop efekti koji su podešeni podrazumevano, pokreću se pritiskom na tastere F10, F11 i F12.

Na kraju, hvala svim čitaocima ovih redova, korisnicima koji imaju ili će imati Serbian na svom računaru, kao i svim medijima i pojedincima koji su dali svoj doprinos popularizaciji operativnog sistema na srpskom jeziku. Ako ima zainteresovanih koji žele da pomognu u promociji, dostupni su i baneri za tu namenu.









Izvor: Debian - Srbija    :: © 2014 - 2018 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.