Izvor: JUGpress.com, 25.Nov.2020, 11:22

Zašto je izostala kontrola na prisustvo virusa kod radnika u inostranim fabrikama u Leskovcu?

LESKOVAC

Nadležne inspekcije će tek narednih dana izvršiti rigoroznije kontrole u većim fabrikama u Leskovcu i Vlasotincu s obzirom na dramatično povećanje broja zaraženih radnika poslednjnih dana, saopštio je načelnik Jablaničkog okruga Miloš Ćirić.

Ko je odgovoran i zašto je izostala puna kontrola i preduzimanje potrebnih mera kako bi se smanjili rizici, zaštitili radnici i obezbedila primena svih odluka u fabrikama koje zapošljavaju hiljade ljudi?, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << pita u današnjem saopštenju poverenik USS “Sloga” za Leskovac Ivan Krstić.

“Zašto svaki talas virusa i povećanje broja zaraženih počinje u fabričkim krugovima Jure? Da li su njihovi vlasnici i  poslovodstvo privilegovani i drugačije tretirani i u jeku pandemije koja nanosi nenadoknadive gubitke svim zemljama i ekonomijama? Nije li jos u aprilu, potom julu morala da se zakaže hitna sednica Socijalno-ekonomskog saveta Srbije na kojoj bi se raspravljalo o kršenju radničkih i sindikalnih prava u trajanju borbe protiv teških posledica koronavirusa. Nesigurnost radnog mesta, neizvesnost nalaženja posla, povrede na radu, mobing, isplaćivanje minimalnih zarada, neizdržljivi uslovi rada, gaženje dostojanstva i ponižavanja svakojaka, ometanje normalnog funkcionisanja sindikata … Sve ovo, i jos mnogo toga, sumorna je slika bolesti koja od početka vlada u Juri. Ime joj je nemar države i prepuštanje radnika i njihovih porodica na milost i volju vlasniku kapitala. Država trenira stogoću na vlasnicima malih objekata i samostalnih radnji, kontroliše i sankcioniše neodgovorne pojedince za nepoštovanje radnog vremena, zatvaraju lokale za jedan fiskalni račun , dok se godinama već zaustavljaju ispred kapija stranih korporacija i čekaju dozvolu ili neko opravdanje za ignorisanje očitog kršenja zakona. Zahtevamo od Ministarstva za rad, na čijem celu se sada nalazi članica Kriznog staba, da se aktivno uključi u spasavanje zivota ljudi. Zato što odavno to više nije samo uskraćivanje prava, sada je nepoštovanjem epidemioloških mera i neobezbedjivanjem zdravstvene zaštite to mesto smrtonosne zaraze”, navodi se u saopštenju.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

U fabrikama sve više zaraženih - nadležni najavljuju rigorozne kontrole, a sindikat pita zašto ih nije bilo ranije

Izvor: JužneVesti.com, 25.Nov.2020

Da im nije obezbeđeno da rade na preporučenoj distanci u halama, da se ne poštuju mere i da se tiskaju u autobusima do i od posla, svedoče već mesecima radnici većih fabrika na jugu Srbije. Sumnjaju i da se baš zato virus širi među njima. Gradonačelnik Prokuplja navodi da dnevno ima oko 20...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.