Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:19, 25. 11. 2020.

| Ekonomija

U fabrikama sve više zaraženih - nadležni najavljuju rigorozne kontrole, a sindikat pita zašto ih nije bilo ranije

Autor:N. Mitić, Lj. MitićIzvor:Južne vesti
leoni
Radnici kažu da ne mogu da drže preporučenu distancu, a da je zaraženih sve više; foto: M. Z.

Da im nije obezbeđeno da rade na preporučenoj distanci u halama, da se ne poštuju mere i da se tiskaju u autobusima do i od posla, svedoče već mesecima radnici većih fabrika na jugu Srbije. Sumnjaju i da se baš zato virus širi među njima. Gradonačelnik Prokuplja navodi da dnevno ima oko 20 novozaraženih radnika Leonija, a iz Jablaničkog i Nišavskog okruga najavljuju rigorozne kontrole pogona sa većim brojem zaposlenih.

U niškoj fabrici Leoni su, prema rečima radnika koji su pisali Južnim vestima, epidemiološke mere protiv virusa korona na veoma niskom nivou. Dodaju da im je o tome im je zabranjeno da govore čak i onda kada dobiju pozitivan nalaz na virus.

Ljudi rade jedan pored drugog, što je neizbežno zbog načina rada. Ne postoji nikakva distanca. Sredstva za dezinfekciju postoje samo na ulaznim i izlaznim vratima fabrike pa u toku radnog dana radnici ne dezinfikuju ruke uopšte. Zaraženih ima dosta. Širi se od radnika do radnika brzo jer su svi u bliskom kontaktu. Naravno, zabranjuje se svaka priča o kovidu. Radnik se striktno upozori da ne sme nikome reći da je pozitivan - pričaju zaposleni. leoni I radnici Leonija ukazuju na kršenje mera; Arhiva, foto: JV

Kontrole inspekcije u niškom Leoniju nije bilo u skorije vreme, kaže načelnik Nišavskog okruga Petar Babović, ali najavljuje da će ih tek biti jer su se pojavile informacije da ima pozitivnih.

Prema rečima gradonačelnika Prokuplja Milana Aranđelovića, u dužem vremenskom periodu najveći broj inficiranih dolazi i kompanije Leoni koji upošljava preko 2.000 radnika u Prokuplju.

Mi sada imamo na dnevnom nivou i preko 20 pozitivnih na koronu koji su zaposleni u Leoniju. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, većina inficiranih su se zarazili van fabrike, jer se u ovoj kompaniji pridržavaju svih propisanih mera. Čak je i jedan njihov zaposleni član našeg Kriznog štaba - kaže Aranđelović.

S druge strane, u prokupačkoj kompaniji Leoni ističu da su primenili sve mere koje su propisale nadležne institucije. jura13-nis-protest-korona-foto-vkeser Na kršenje mera radnici upozoravali i u prvom talasu; foto: V. Keser

Naša kompanija svojim zaposlenima već mesecima obezbeđuje sve neophodne mere zaštite i prevencije, počev od obaveznog nošenja zaštitne opreme - maski, vizira ili zaštitnih naočara i rukavica. Intenzivirano je korišćenje dezinfekcionih sredstava i uvećan je broj autobusa koji koristimo za prevoz naših zaposlenih. Sve implementirane mere su u składu sa preporukama Vlade - kažu u ovoj fabrici.


Najavljuju stroge kontrole inspekcija

Načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović tvrdi da je po pitanju mera protiv širenja bolesti kovid 19 sve maksimalno preduzeto, ali priznaje da je bilo korekcija.

Pojašnjava da su imali nagoveštaj da su u fabrikama na posao dolazili i radnici koji su pozitivni i da su zato morali da odreaguju.

Imali smo rigorozne kontrole. U Juri su bile Sanitarna i Inspekcija rada, a bili su i u Šinvonu. Treba da se vidi kakva je situacija u Leoniju u Malošištu, imamo informaciju da su se tamo pojavili pozitivni - kaže Babović.

Inspekcija za rad će prema najavama načelnika Jablaničkog okruga Miloša Ćirića sutra izvršiti rigoroznije kontrole u većim fabrikama u okrugu jer se situacija “malo pokvarila” u odnosu na ranije nedelje.

Želimo da ispitamo da li se poštuju sve epidemiološke mere koje je Vlada donela. To su Aptiv Pakard, Jura, Falke, Džinsi i Autostop - pojašnjava Ćirić.

Kontrola u većim fabrikama u kojima, kako priča načelnik Jablaničkog okruga, ima sporadičnih slučajeva pozitivnih radnika koji su virus dobili od porodičnih kontakata, nije bilo prethodnih dana jer su od Vlade Srbije dobili uputstvo da se više fokusiraju na ugostiteljske objekte.


Sindikat "Sloga": Zašto svaki talas virusa počinje u fabričkim krugovima "Jure"?

jura8-nis-protest-korona-foto-vkeser U Jablaničkom okrugu proveravaju više firmi; foto: V. KeserPoverenik USS "Sloga" za Leskovac Ivan Krstić ističe da država trenira stogoću na vlasnicima malih objekata i samostalnih radnji, kontroliše i sankcioniše neodgovorne pojedince za nepoštovanje radnog vremena, dok se godinama već zaustavljaju ispred kapija stranih korporacija i čekaju dozvolu ili neko opravdanje za ignorisanje očitog kršenja zakona.

Ko je odgovoran i zašto je izostala puna kontrola i preduzimanje potrebnih mera kako bi se smanjili rizici, zaštitili radnici i obezbedila primena svih odluka u fabrikama koje zapošljavaju hiljade ljudi? Zašto svaki talas virusa i povećanje broja zaraženih počinje u fabričkim krugovima Jure? - pitaju iz USS Sloga.

Sve ovo, nadovezuju se iz Sloge, je sumorna slika “bolesti” koja od početka vlada i u drugoj fabrici na jugu - u Juri, a ime joj je nemar države i prepuštanje radnika i njihovih porodica na milost i volju vlasniku kapitala.

Zato od Ministarstva za rad, a na čijem čelu je i članica Kriznog staba Darija Kisić Tepavčević, zahtevaju da se aktivno uključi u spašavanje života ljudi.

Podsetimo, početkom oktobra više od polovine novoobolelih od korone u Nišu bilo je iz fabrike Jura, a epidemiolog Branislav Tiodorović tada je rekao da je uočeno da se u ovoj fabrici ne poštuju sve mere, ali da oni ne mogu da je zatvore i da zato traže pomoć Republike.

Kršenja mera kriznih štabova i epidemiologa o propisanom broju radnika u halama i držanju distance zabeležile su inspekcije i u prvom talasu virusa korona ove godine u niškom Šinvonu i u pogonima Jure u Nišu i Leskovcu, a Zaštitnik građana smatrao je da inspektori nisu preduzeli adekvatne mere kako bi zaposleni u Juri bili bezbedni na svojim radnim mestima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gorshe..

    23:23 // 26. 11. 2020.

    A tek Sivon u Nisu.Stanje za plakanje.Supruga radi treci mesec
    Dobili po dve maske. Nemsju gde da se presviku, rade i svojoj obuci
    O cemu prica veciti student a sada kao neki nacelnik okruga.g

  • IvanT

    22:33 // 26. 11. 2020.

    U najvećoj leskovačkoj fabrici nije moguće držati rastojanje zbog naravi posla.Daleko previše radnika na malom prostoru.Mnogo ali baš mnogo radnika je na bolovanju.Danas bile inspekcije...i...ništa.Nisu ni ušle u pogon.Ima oko 4500 zaposlenih i ako tu dođe do infekcije...naj....i smo ga.Reorganizacija radnog vremena?? Ne ne,nije u skladu sa profitom!! Živelo moderno ropstvo,globalno rečeno.

  • Prevoz u Fabrikama

    21:26 // 26. 11. 2020.

    Zaposleni imaju veliku zahvalnost, jer samo juzne vesti kad kad pisu za Leoni jer sumnjamo da sve portale na druge nacine rese da ne pisu o njima.
    Sto se ticr zaraze u fabrici Leoni na svim plantovima postoji ali da summjamo menadzment vesto krije sve informacije.
    Zdravlje zaposlenih im.nije bitno vec ospstanak fabrike i njihov ptofit.
    Prevoz u Prokuplju kao i na svim palntovima je ocajan. Prlj

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: