Zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi

Izvor: JuznaSrbija.info, 25.Okt.2017, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi

U sklopu projekta "Pojednostavljeno zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi", koji zajednički sprovode NALED i GIZ, u Skupštini grada Leskovca održan je Info dan.

Suština ovog projekta je da se donese novo zakonsko rešenje koje će omogućiti da veliki broj sezonskih radnika koji se nalazi u "crnoj zoni" odnosno ni na koji način nisu prijavljeni i ne postoje za sistem, budu uvedeni u isti.

„Ovaj Info dan je zamišljen tako da mi obilazeći >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << Srbiju od Subotice do Bujanovca, prepoznamo probleme svake lokalne samouprave odnosno svake sredine, kako bi neke probleme ili one stvari koje bi mogle da predstavljaju problem implementirali u novi zakon. Zakon ima koristi samo ako unapredi neku oblast i upravo iz tog razloga mi razgovaramo sa ljudima kako bi predupredili moguće probleme u samoj primeni budućeg zakona. U toku je rad radne grupe na nacrtu novog zakona, tako da sve informacije koje sada dobijemo ovde kod vas ćemo moći da predupredimo - rekao je Nebojša Žugić ispred NALED-a.

Projekat predviđa izradu zakonskog okvira, kao i razvoj elektronskog sistema za prijavu i uplatu doprinosa za sezonske radnike u poljoprivredi. Nova rešenja bi pojednostavila proceduru prijave, smanjila birokratske prepreke i omogućila zaštitu svih prava sezonskih radnika.

" Kao član Upravnog odbora NALED-a gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović bio je uključen u inicijativu za doprinos u borbi protiv sive ekonomije potpisivanjem Memoranduma o saradnji na realizaciji projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sazonskih radnika". Da se intenzivno radi na ovom zajedničkom cilju dokaz je i današnji Info dan u Leskovcu - kazala je Marija Jovanović, pomoćnica gradonačelnika.

Ovo je jedan od petnaest info dana koje NALED organizuje na teritoriji cele Srbije. Kako se procenjuje 300 000 ljudi u Srbiji radi na crno samo u poljoprivredi, dok se u u ostalim oblastima taj broj proteže na 500 000 tako da će ovaj zakon omogućiti ostvarivanje prava i ove kategorije zaposlenih.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.