Izvor: JUGpress.com, 05.Feb.2021, 00:33

Za pacijente i dalje lekovi iz leskovačkog „Zdravlja”

LESKOVAC-BEOGRAD

Uprkos prodaji stari vlasnik grupacija „Teva” planira da lansira na našem tržištu još dva medikamenta za povišeni krvni pritisak, kao i jedan za smanjenje holesterolaУ по­го­ну „Здра­вља” (Фото „Ак­та­ви­с”)

Farmaceutska kuća „Teva” saopštila je ovih dana da je prodala fabriku „Zdravlje” u Leskovcu kompanijama „Frontijer >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << farma” i „Bejston grupa”. Posle ove vesti mnogi građani su se zabrinuli da li će prodaja fabrike uticati na to da se smanji kapacitet proizvodnje medikamenata i hoće li biti ukinuta proizvodnja nekih terapija.

U izjavi za „Politiku” dr Pavle Marjanović, direktor „Aktavisa” za Srbiju i Crnu Goru, koja je deo „Tevine” grupacije, naglašava da pacijenti svakako neće biti oštećeni ni na koji način, a da će oni kao kompanija ostati posvećeni njima i zdravstvenim radnicima u Srbiji.

– Biće im i dalje dostupne sve neophodne terapije. Nastaviće se redovno snabdevanje svim terapijama koje smo do sada slali na tržište. Pored toga, naša kompanija će ove godine učiniti dostupnim i nove moderne terapije. Videli smo, takođe, da su dugoročne namere novog vlasnika „Zdravlja” da kroz neko vreme započne proizvodnju dodatnih proizvoda u Leskovcu – ističe dr Marjanović.

Na pitanje da li postoji nestašica nekih medikamenata, naš sagovornik ističe da su od početka pandemije, uprkos velikim logističkim izazovima i snažnim i naglim promenama za potražnjom pojedinih lekova, održali stabilnost u snabdevanju njihovim lekovima. Zbog neizvesnosti potražnje pojedinih lekova – povećanja kod lekova koji se koriste u terapiji kovida 19, ali i smanjenja potražnje za lekovima za hronične bolesti kao i za bolničkim lekovima – kaže da su uloženi izuzetni logistički napori.

– Oscilacije u potražnji koje su tresle čitav svet zahtevale su dnevnu komunikaciju i usklađivanje i s našim Fondom za zdravstveno osiguranje. Zajedno smo pratili stanja na zalihama svih kritičnih lekova, naše planove proizvodnje, uvoza i distribucije. I kada bi se dogodilo da neko od proizvođača istog leka ima problem s isporukama potrebnih količina, na vreme su alarmirani svi ostali proizvođači da nadoknade manjak. Sve u svemu, snabdevenost lekovima u Srbiji tokom pandemije bila je odlična uz manje zastoje i probleme koji se događaju i u normalnim vremenima – tvrdi dr Marjanović.

Koliko je korona poremetila farmaceutsku industriju? Naš sagovornik ističe dan kriza još uvek traje i da je teško sada podvući crtu i reći kakav je sveukupni uticaj pandemije na farmaceutsku industriju. Pandemija kovida 19 ostavila je dubok trag na svetske ekonomije, kompanije i industrije pa tako i na farmaceutsku koja nije imuna na probleme koje je ova globalna kriza kreirala.

– Suočavali smo se s mnogobrojnim problemima, kao što je povremeno zatvaranje nekih granica, ograničavanje isporuka od strane nekih zemalja, da podsetim samo na neke. Kao industrija morali smo da pronađemo najefikasnije načine za nošenje s izazovima s kojima smo se susreli. Uprkos svim iskušenjima i nepoznanicama sistemski se radilo na obezbeđivanju kontinuiteta snabdevanja, pa će tako biti i ove godine kako ne bi došlo do većih problema s nestašicama – kaže dr Marjanović i dodaje da oni već godinama imaju strategiju da na tržište lansiraju lekove novije generacije po pristupačnim cenama. Time žele da omoguće da lek bude dostupan širem krugu pacijenata kojima je potreban i propisan.

– Planiramo da lansiramo dva leka za povišeni krvni pritisak, kao i lek za smanjenje holesterola. Tokom godine ćemo lansirati i nekoliko bolničkih lekova koji do sada nisu imali paralele na tržištu. Nadamo se da ćemo lansiranjem lekova novije generacije po pristupačnim cenama ostvariti uštede sistemu zdravstva koje mogu da se preusmere ka drugim potrebama – uveren je dr Marjanović.

Izvor: Politika

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.