Vučić: Ustala je pristojna Srbija da sačuva svoju zemlju

Izvor: RTS, 28.Feb.2019, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ustala je pristojna Srbija da sačuva svoju zemlju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Leskovcu, na kraju posete Jablaničkom okrugu, da je pristojna Srbija ustala, da sačuva svoju zemlju, i od onih iznutra i od onih spolja, koji bi da je sruše. Vlada će nastaviti da radi u interesu građana sprovodeći politiku koju vodi njen predsednik, poručila je premijerka Ana Brnabić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Zaprepastio sam se kada sam, u jednom danu, shvatio sam da sam ja za sve kriv. I kada čitam novine iz Zagreba, Prištine, Skoplja, vidim da sam ja kriv. Zašto sam kriv? Zato što Srbija nije više na na kolenima, ne ide samo da se izvinjava svima u regionu, već drži do sebe, do poštovanja svog naroda i zemlje", rekao je Vučić na skupu u Leskovcu kojim je završio posetu Jablaničkom okrugu.

Vučić je rekao da više niko ne može na međunarodnim forumima da gazi Srbiju, jer Srbija napreduje brže.
Predsednik Srbije je zahvalio Leskovčanima što su u tolikom broju došli na skup.
"U Kruševcu pre neki dan, uspeo sam da vidim ljude do poslednje linije, sada je ne vidim i hvala vam na tome", poručio je predsednik.
Zahvalio je građanima ne samo u Leskovcu, već u celoj Srbiji, na podršci, jer, kako kaže, iako žive i dalje teško, vide da je nešto bolje i da ide na bolje.
"Čini mi se da je potpuno jasno i kada pogledate i večeras Leskovac, danas i Bojnik, Lebane, Medveđu, Vlasotince, svaki drugi dan, da je ustala Srbija, pristojna Srbija, da sačuva takvu Srbiju i od onih spolja i od onih unutra koji bi da je sruše", rekao je Vučić.
Istakao je da mnogi spolja ne žele uspešnu Srbiju, te da nikada nije ni bilo takve iluzije - da bi drugi želeli da Srbija bude moderna i uspešnija nego što je bila.
Ali, kaže, jeste, i moderna i uspešnija, i kada su to videli, da je Srbija od zemlje koja je imala najnižu stopu rasta, postala u ekonomskom smislu sve uspešnija zemlja, da nema deficit već suficit u trgovini sa Hrvatskom i ostalim balkanskim zemljama, da se diše, odjednom su krenuli napadi sa svih strana.
Podsetio je da Srbija snaži i policiju i vojsku, zahvaljujući ekonomskim uspesima, otvara nacionalne institucije, od Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti, do pozorišta "Bora Stanković" u Vranju.
"Tada su krenuli, svi zajedno, u neku vrstu koordinisanog napada na našu zemlju", rekao je Vučić.

"Stranci mi, u razgovorima, kažu i kako im dolaze moji protivnici i govore im da sam ja kriv za stanje u regionu", istakao je Vučić.
Zapitao je da li je on kriv što je štitio srpski narod na KiM i srpski istoriju i srpsku nejač pobijenu u Jasenovcu i što to obeležavamo, kao i Oluju.
"Privhatam tu krivicu, sram vas bilo što to govorite strancima umesto da branite svoju zemlju. Štitiću svoj narod i neću protiv drugih naroda da govorim. Želimo da gradimo mir, ali ne tako što ćemo da gazimo po krvi i kostima sopstvenog naroda", poručio je predsednik Srbije.
Kaže da će uvek poštovati tuđe žrtve, ali da ne možemo da zaboravimo istoriju i šta je bilo od 1941. do 1945. godine, ali i srpske žrtve u Prvom svetskom ratu i šta je bilo devedesetih godina dvadesetog veka.
"Nije Srbija šaka zobi koju ćete da pozobate i da gazite kako hoćete. Srbija je zemlja ponosnog i dostojanstvenog naroda", naglasio je Vučić.
Pitao je građane da li mogu da zamisle da imaju predsednika svoje zemlje koji će da govori protiv svoje zemlje.
"Ja kažem 'potrebni su nam investitori, nisu nam potrebne vaše pare pošto možemo sami da ih zaradimo, samo nemojte zato da mislite da možete da unizite našu zemlju i da postoji pritisak koji ne možemo da izdržimo'", poručio je Vučić.
On je podsetio da su 2013. vršeni pritisci da prihvatimo Kosovo u UN.
"Teški pritisci su bili, možda jednom i knjigu napišem, ali nisam to prihvatio, iako su mi pretili krajem političke karijere. Bio sam jedini, ili jedan od dvoje, troje u vladi, koji je bio protiv tih tačaka takvog sporazuma. Govorili su - kraj je s tobom, kraj je i sa Srbijom", rekao je Vučić.
To što je sa mnom kraj, to je u redu, dodao je on, ali vi niste vlasni, niti bilo ko drugi, da donosite odluku o kraju Srbije.
"Ne pretimo Prištini, niti se junačimo, kao što oni nama prete"
Srbija ima dobru budućnost, znala je kako da se štiti i čuva u prošlosti i još bolje će znati kako da čuva svoje interese u budućnosti, rekao je Vučić.

"Ti koji su nas tada kritikovali, za njihovo vreme 85 zemalja je priznalo KiM, a otkad sam postao premijer i sad kad sam predsednik nezavisnost Kosova je priznalo devet zemalja, ali je 14 povuklo priznanje, pa vi vidite kakvi su rezultati", poručuje Vučić.
Pri tome, dodao je, ne pretimo Prištini, niti se junačimo, kao što oni nama prete.
"Mi želimo mir, stabilnost, kompromis...a oni svaki dan govore da će i delovi Jablaničkog okruga da pripadnu KiM. Ako Medveđa bude deo KiM, podneću ostavku.... Medveđa je bila deo Jablaničkog okruga, bila je i biće deo Srbije", poručuje Vučić.
Ne mora, kaže, i ne želi to svaki dan da govori, jer tako ulazimo u igre Prištine.
"Oni svaki dan govore - blizu smo spoarzuma - a ja se pitam s kim razgovaraju, jer znam koliko smo daleko od sporazuma, stotinama milja. Svaki dan to ponavljaju. Zašto? Da bi jednog dana, ukoliko ne dođe do sporazuma, rekli - pa mi smo govorili da je sporazum na dohvat ruke, pa Srbi su krivi što nema sporazuma. Da bi ceo svet okrenuli protiv nas, da smo mi bili protiv toga", upozorava Vučić.
Srbija, kako kaže, hoće razgovore, ispunila je sve obaveze, ali ne možemo da dopustimo da nam otmu sve, oduzmu sve i da kažemo da nam je to mnogo lepo.
"To od Srbije i njenog rukovodstva nećete dočekati", poručio je Vučić. Srbija, za razliku od njih koji paradiraju sa svojom tzv. vojskom i policijom, to ne radi, rekao je predsednik.
"Ali, da znate, nemojte da brinete, naša vojska i policija dovoljno su snažni, ubedljivo i uverljivo snažniji od bilo koga ko bi pokušao da ugrozi slobodu Srbije, bezbednost i sigurnost građana. Govorim to sa ozbiljnošću i odgovornošću, ne preteći nikome, ne želeći tuđe, već samo da sačuvamno svoje", istakao je predsednik Srbije.
Vučić je podsetio da je, kada je postao ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbija imala samo jedan "mig 29", koji uzgred i nije mogao da poleti, a pre kraja ove godine, kako najavljuje, imaćemo 14 "migova 29" potpuno naoružanih i opremljenih, a dobićemo i novih 19 helikoptera. 
Nove investicije i gasifikacija juga Srbije 
Govoreći o ekonomiji, Vučić je podsetio na propale fabrike u tom kraju, ali i na nove koje je doveo.
"Pre nekoliko meseci otvorili smo fabriku Delfaj. Kada sam govorio o industrijskoj zoni u Leskovcu neki su tvrdili da lažem. Eto, taj Vučić nije zatvorio nijednu fabriku, a barem je jednu otvorio, da ne pričam o svim onim koje sam sve otvorio", rekao je predsednik.
U planu su i nove investicije u tom kraju, razgovara i sa "Ziđinom", koji je uzeo RTB Bor, da uzmu i rudnik Lece, kako bi čitav kraj Gornje Jablanice podigli.
Najavio je gradnju najmodernijeg fudbalskog stadiona u Leskovcu.
"Hoću samo da znate da ćemo u Leskovcu, kao i u Vranju, Kraljevu, Loznici, Zaječaru, Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu, da izgradimo jedan od najmoderniih pokrivenih fudbalskih gradskih stadiona sa reflektorima", rekao je Vučić.
Najavio je i gasifikaciju juga Srbije. Kako kaže, dovođenje gasa do Lebana i Bojnika će koštati 7,2 milina evra i 7,4 miliona evra i to će dovesti nove investitore u te opštine. 
Vučić navodi da država ulaže 300 milona evra u izgaradnju mnogih javnih objekata širom Srbije i da će biti obnovljene sve škole, vrtiće, domove zdravlja, bolnice... 
"Ponosan sam što je Srbija nezavisna, slobodna i slobodarska, što niko ne može da kaže da nije tako, što binemo o RS, čuvamo dobre odnose sa svima, Makedonijom, Crnom Gorom...Ne moramo u svemu da slažemo i nikad i nismo, ali nikad nećemo njih da ugrožavamo ali nećemo dozvoliti ni da neko ugrozi Srbiju", zaključio je Vučić. 
Brnabić: Srbija sa Vučićem konačno počela da pobeđuje
Srbija je na čelu sa Aleksandrom Vučićem konačno počela da pobeđuje i postiže značajne rezultate na spoljašnjem i unutrašnjem planu, poručila je premijerka Ana Brnabić na skupu u Leskovcu i naglasila da će vlada nastaviti da radi u interesu građana Srbije sprovodeći politiku koju vodi njen predsednik.

Brnabić je rekla da je nezaposlenost u Jablaničkom okrugu 2012. bila 32 odsto i da je skoro svaka treća osoba bila bez posla, a da su takvo stanje ostavili oni koji su vladali do 2012. i "koji se danas predstavljaju kao legitimna alternativa vlasti u Srbiji".
Nezaposlenost u Leskovcu i Jablaničkom okrugu danas je ispod 14 odsto, navela je i dodala da je Vlada Srbije naporno radila poslednjih godina, a posebno od 2014. kada je premijersku funkciju preuzeo Vučić.
Podsetila je i da je preuzumajući mesto premijera obećala da će njena vlada biti vlada apsolutnog kontinuiteta i da će nastaviti tamo gde je Vučić stao.
"Znamo da moramo da radimo više i bolje, ali građani moraju da znaju koliko je bilo teško ojačati preduzetništvo i smanjiti nezaposlenost. Nastavićemo da se borimo i nećemo odustati nijedan jedini dan", poručila je premijerka.
Ona je navela i da svaka četvrta ulica u Srbiji nije bila registrovana i da je završen adresni registar kako bi, pojasnila je, svaki građanin Srbije imao adresu i normalan život, a hitna pomoć i vatrogasci mogli da pronađu svaku adresu.
"Oko 3.400 ulica nije imalo nazive, taj proces smo završili i to se zove uvođenje reda u državu", primetila je premijerka te naglasila da je aktuelna vlast smanjila nezaposlenost i dovođenjem stranih investitora, a da je najveću zaslugu u tome imao Vučić koji je, kako je kazala, u svakoj poseti u inostranstvu Srbiju predstavljao kao dobro mesto za ulaganje.
Srbija je zbog toga, konstatovala je, šampion u privlačenju stranih investitora u regionu.
Podsetila je da je aktuelna vlast uvela preduzetništvo i funkcionalnu pismenost u škole da bi mladi stekli znanja i veštine da otvore svoje kompanije i postanu preduzetnici, te dodala da su uvedene i olakšice za mlade preduzetnike koji su u prvih godinu dana oslobođenj plaćanja poreza.
Zahvaljujući tim merama od 1. oktobra prošle godine do danas u Jablanučkom okrugu otvoreno je 29 samostalnih kompanija, kazala je premijerka.
Govoreći o opoziciji u Srbiji, premijerka je rekla da Savez za Srbiju danas bojkotuje rad Narodne skupštine i to, kako je navela, zato što se poštuje poslovnik koji su "doneli oni koji su vladali do 2012.", kao što o slobodi medija govore "oni koji su zarobili medije dok su bili na vlasti".
To je, kako je rekla, navela Verica Barać u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije iz 2012. u kojem je pomenula Dragana Đilasa kao ključnog čoveka koji je stavio medije pod svoju kontrolu.
Dodala je i da o vladavini prava u Srbiji danas govore oni koji su sproveli reformu pravosuđa tako što su u jednom danu bez ikakvog obrazloženja ostavili 840 sudija bez posla.
"Ta njihova reforma koštala nas je 15 miliona evra. Oni danas pridikuju i imaju obraza da pričaju o vladavini prava, slobodi medija, boljoj ekonomiji i životnom standardu. Oni koji su svojom glupošću, bahatošću i neznanjem uništili sve što je postojalo", poručila je Brnabić.
"Danas se glas Srbije čuje"  
Premijerka je primetila da danas o KiM, patriotozmu i rodoljubu pričaju i kritikuju predsednika Vučića ljudi iz SZS koji su, kaže, doveli do toga da danas imamo mišljenje Međunarodnog suda pravde da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Navela je da oni kritikuju Vučića, a da se izborio da tema KiM, koja je inače za veliki broj uticajnih zemalja širom sveta i EU bila zatvorena, bude ponovo na dnevnom redu.
"Ti ljudi danas nama pričaju o patriotizmu, o borbi za KiM. To pričaju čoveku koji je Srpskom listom konačno ujedinio Srbe na KiM, Srbe koje su svi pokušavali da razjedine i posvađaju. Danas, zahvaljujući Vučićevoj politici mi imamo šansu makar da razgovaramo", rekla je Brnabić.
Istakla je da se danas glas Srbije čuje i da je danas KiM otvorena tema i naglasila da je Vučić uradio ono što je do pre par godina bilo nemoguće upravo zbog ljudi iz SZS.
"Imam poruku za njih. Nemojte vi da nam pričate o slobodi medija, vladavini prava, ekonomiji, kvalitetu života naših građana i radnim mestima, o preduzetništvu, kulturi, obrazovanju, zdravstvu...nemojte vi da nam pričate zato što ste ili uništili sve što je imalo da se uništi ili ništa niste uradili", rekla je Brnabić.
Navela je da je sadašnja vlast morala da radi sve od nule i dodala da je postigla mnogo, ali da mora mnogo više.
"Jednu stvar sam naučila od Aleksandra Vučića, a to je da nikad ne budem previše zadovoljna zato što za našu zemlju i narod uvek može i mora bolje i više", zaključila je premijerka Brnabić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.