Izvor: JUGpress.com, 28.Feb.2019, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vućić: Vršili su pritisak 2013. godine na mene zbog Kosova

LESKOVAC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  večeras u Leskovcu, da je ustala  pristojna Srbija  da sačuva svoju zemlju koju, kako je rekao „napadaju i oni spolja i oni iznutra“.

Vučić je rekao da su ti napadi postali još intenzivniji  „zbog uspeha „ u raznim oblastima.

„Ja sam se zaprepastio kada sam, u jednom danu, shvatio sam da sam ja za sve kriv. I kada čitam novine >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << iz Zagreba, Prištine, Skoplja, vidim da sam ja kriv. Zašto sam kriv? Zato što Srbija nije više na na kolenima, ne ide samo da se izvinjava svima u regionu, već drži do sebe, do poštovanja svog naroda i zemlje”, rekao je Vučić na završnom mitingu u Leskovcu, posle obilaska Jablaničkog okruga.

Kada pogledate večeras Leskovac, a danas Medveđu, Bojnik, Lebane, Vlasotince, vidite da je ustala pristojna Srbija da sačuva takvu Srbiju i od onih spolja i od onih iznutra, od onih koji bi da je sruše, rekao je Vučić.

. Nikada nismo imali iluziju da svi drugi žele da Srbija bude moderna i uspešnija nego što je bila. Ali, kada su videli da je Srbija, od zemlje koja je imala najnižu stopu rasta, grca u dugovima i za koju je bilo pitanje dana kada će da bankrotira, počela da se diže, da biva sve uspešnija u ekonomskom smilsu, da ima suficit u trgovini sa Hrvatskom i ostalim balkanskim zemljama, da srpska ekonomija napreduje brže nego što su mislili, da Srbija brže nego što su očekivali smanjuje nezaposlenost svojih građana, odjednom su krenuli napadi sa svih strana da Srbija, zahvaljujući uspesima u ekonomiji,  snaži svoju policiju i svoju vojsku. Ali Srbija brže nego što to rade druge zenmlje otvara svoje institucije, svoje muzeje, od Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti, do pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju. Tada su krenuli svi zajedno u koordinisanom napadu na našu zemlju  i ja sam se zaprepastio i shvatio u jednom danu da sam kriv za sve. I kada čitate novine u Zagrebu, i u Prištini i neke novine u Skoplju, za sve sam kriv ja. A kriv sam zato što Srbija više nije na kolenima, kriv sam zato što Srbija ne ide samo da se svima izvinjava po regionu, nego drži do sebe i do poštovanja svog naroda i zemlje i ne mogu da je kažnjavaju na međunarodnim forumima.“

Vučić je rekao i da su mu u razgovoru, kako je rekao, „stranci“ rekli da su kod njih došli njegovi protivnici.

„Kritikovali su te i napadali optužujući te da si kriv za stanje u regionu, za odnose prema Prištini, Zagrebu i svima drugima. Izgleda da sam im kriv zato što sam štitio srpski narod na Kosovu i Metohiji, srpsku istoriju, srpsku nejač pobijenu u Jasonovcu i što svake godine obeležavamo i Jaenovac i Oluju…. Ako sam za to kriv, onda prihvatam tu krivicu, a vas neka je sramota što to govorite strancima umesto da štitie i branite svoju Srbiju i svoj narod“, rekao ej Vučić.

„ Štitiću svoj narod i nikad neću govoriti protiv drugih naroda, dodao je on.

„ Gradićemo mir, ali ne može da bude da se mir gradi samo tako što ćemo da gazimo po krvi i kostima sopstvenog naroda. Mi poštujemo vaše žrtve i nikada nećemo da govorimo ružno o vašim žrtvama, ali nećemo da zaboravimo šta je bilo od 1941-1945, ni junaštvo našeg naroda u Prvom svetskom ratu, ali i naše žrtve iz ratova 90-ih uz svo poštovanje prema vašim žrtvama. Nije Srbija šaka zobi koju ćete da pozobate niti da je gazite kako vam pada na pamet. Srbija je zemlja ponosnog i dostojanstvenog naroda.“, rekao je Vučić.

Govorio je Vučić i o pritisku koji je, kako je rekao da je 2013. godine vršen da se prihvati ulazak Kosova u Ujedinjene nacije.

„Teški su to bili pritisci. Možda ću jednog dana o tome i knjigu da napišem. Nisam hteo da prihvatim iako su mi pretili okončanjem političke karijere, iako su ubedili mnoge moje savetnike i prijatelje da mi govore kako moram to da prihvatim. Bio sam jedini uz još dvoje ili troje ljudi u Vladi koji je bio protiv prihvatanja tih tačaka sporazuma“, rekoa je Vučić.

On je dodao i da su mu „govorili da je kraj sa mnom i da je kraj sa Srbijom, ali sam im ja rekao da to što je kraj sa mnom to je u redu, ali ni vi niti iko nije ovlašćen da donese odluku o kraju Srbije“.

Srbija ima dobru budućnost, znala je kako da se štiti i čuva u prošlosti, još bolje će znati kako da to čini u budućnosti, dodao je on.

Mi se ne junačimo i ne pretimo Albancima, kao što oni rade svaki dan. Kažemo im da mi želimo mir, kompromis, ali ne možete da pričate o kompromisu a da niste ispunili jedinu vašu obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je Zajednica srpskih opština. Ili da pričate o kompromisu, a uvodite anticivilizacijske takse protiv našeg naroda i države, te da svaki dan provodite akcije protiv Srba na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučić.

„Svaki dan govore o tome kako će i delovi Jablaničkog okruga da pripadnu nezavisnoj državi Kosovo. Kažu, Medveđa će da pripadne, inače će da podnese ostavku. Podnosite šta god hoćete, ali Medveđa je bila i ostala deo Srbije, i to će uvek biti. Ali to ne moram da govorim svaki dan, jer onda ulazimo u njihove igre“, piručuo je Vučić pred  okupljenima na mitingu koji je orgnaizovan kod Narodnog muzeja u Leskovcu.

Rekao je i da „oni kažu da su blizu sporazumu, ali ja ne znam o čemu govore, s kim oni to razgovaraju, jer ja znam koliko smo daleko od sporazuma. I svaki dan ponavljaju, jer će tako jednog dana, ukoliko ne bude sporazuma, moći da kažu da su govorili da je sporazum na dohvat ruke, da samo što nije, te da su Srbi krivi što nema sporazuma i tako pokušali da ceo svet okrenu protiv nas. Srbija hoće razgovore i ispunila je sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali Srbija ne može da dopusti da nam ukinu, oduzmu i otmu sve i još da kažemo kako nam je to mnogo lepo. To od Srbije i našeg rukovodstva neće dočekati, dodao je on.“

Predsednik Vučić tvrdi i da je „naša vojska i policija uverljivo i dovoljno snažnija od svih onih koji bi pokušali da na bilo koji način ugroze bezbednost i sigurnost Srbije i naših građana. Ja to govorim sa punom ozbiljnošću i odgovornošću, ne preteći nikome, ne želeći ništa tuđe, samo želim da sačuvamo svoje. Kada sam postao ministar odbrane i potpredsednik Vlade imali smo jedan Mig-29 koji nije mogao da poleti, a do kraja godine imaćemo potpuno opremljenih i naoružanih 14. Ove godine dobijamo 19 novih helikoptera, a danas ih ukupno nemamo toliko.“ Vučić je izrazio i želju da deca na ekskurzijama obilaze sve ono što ima da se vidi u Srbiji i Jablaničkom okrugu, da prvo obiđu i zavole Srbiju, pa tek onda neka na ekskurzije idu u Beč i Pariz…

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.