Uručene spomenice pripadnicima 549. motorizovane brigade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2019, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene spomenice pripadnicima 549. motorizovane brigade

Pripadnicima 549. motorizovane brigade i članovima porodica poginulih starešina, vojnika i civilnih lica danas su u Leskovcu uručene vojne spomenice povodom 20. godišnjice odbrane otadžbine od NATO agresije.

Komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović istakao je da je, tokom agresije na našu zemlju pre 20 godina, bio nezabeležen obim angažovanih snaga koje su brutalno bombardovale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << našu zemlju, saopštilo je ministarstvo odbrane.

"Osposobljenost, moralna čvrstina i odlučnost naše vojske i naroda doprineli su da otpor bude snažan i neprekidan i da neprijatelj ne ostvari svoje planirane ciljeve", rekao je Petrović.

Kako je istakao, pripadnici 549. motorizovane brigade izvršavali su borbene zadatke na KiM u najsloženijim borbenim uslovima, "boreći se protiv šiptarskih terorističkih snaga na kopnu i sa vazdušnim snagama NATO alijanse".

Prema njegovim rečima, o njihovom borbenom angažovanju i profesionalizmu svedoči i 68 poginulih i veći broj ranjenih pripadnika.

Govoreći o značaju današnjeg skupa, ratni komandant 549. motorizovane brigade, general u penziji Božidar Delić izrazio je zadovoljstvo na prilici da se vidi sa saborcima i suprugama, roditeljima i decom onih koji su poginuli u herojskoj odbrani.

"Spomenice su važne, koliko za pripadnike brigade, toliko i za njihove porodice i naslednike, jer će one svedočiti o tom ratnom vremenu kada su oni bili pozvani da stanu na branik otadžbine i svoju obavezu izvrše na najčasniji način", rekao je Delić.

Spomenica je danas uručena i Jelici Erdeljan, supruzi poginulog zastavnika Save Erdeljana, kao i Vesni Stefanović, sestri bolničarke Slađane Stanković, koja je poginula na Paštriku.

Poručnik Tanja Ilić recitovala je poeziju Biljane Žikić Karađorđević koja je poginula u borbama na Kosmetu 1999. godine.

Uručivanju spomenica prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, ministarstva pravde i lokalne samouprave, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.