Ubijen policajac tokom pljačke

Izvor: B92, 14.Dec.2012, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen policajac tokom pljačke

Vlasotince -- Policajac Miroslav Stamenković (27) i dva napadača ubijeni su u razmeni vatre tokom pljačke zlatare u centru Vlasotinca. Treći pljačkaš uhapšen.

Pljačka se desila oko 8 i 45 sati u Nemanjinoj ulici u Vlasotincu. Policija je blokirala taj deo varoši.

Policajac je pokušao da spreči pljačkaše, koji su odmah na njega pucali. On im je uzvratio, usmrtio dvojicu od trojice pljačkaša, ali je i on smrtno ranjen i tragično je nastradao. Premijer Dačić je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio saučešće, a na mestu ubistva su najviši policijski zvaničnici.

"Osumnjičeni da su počinili krivično delo razbojništvo Darinko V. iz Berana i Velibor L. iz Bjelog Polja su ranjeni i od zadobijenih povreda su preminuli, dok je treći osumnjičeni Adnan Š. iz Berana lišen slobode i priveden u Policijsku ispostavu Vlasotince", saopštio je MUP.

Kako se dodaje u saopštenju, policajac Stamenković pogođen je u grudi i od zadobijenih povreda preminuo je na putu ka bolnici.

Vlasnik zlatare Bogoljub Džekić rekao je za agenciju Beta da je pokušaj pljačke trojice muškaraca video preko video nadzora iz svoje druge radnje udaljene pola kilometra od mesta dešavanja i da je odmah pozvao policiju i uputio se ka zlatari.

"Kada sam stigao, pljačkaši i policija nisu bili tu, a dve radnice sam, uplašene, pronašao zaključane u WC-u, ruke su im bile vezane žicom, a usta lepljivom trakom. Jednu od njih su tukli", rekao je Džekić.

Očevidac pogibije policajca Božidar Stefanović rekao je da je stradali policajac jurio trojicu pljačkaša s pištoljem u ruci i da ih je sustigao u Ulici Ive Lole Ribara. "Sve vreme je govorio 'stoj policija, pucaću', a na razdaljini od desetak metara jedan od bandita se okrenuo i počeo da puca, a zatim i drugi. Bila je to rafalna paljba. Policajac je bio ranjen, video sam krv, ali je i dalje stajao i zatim i on počeo da puca", rekao je očevidac.

Kolege i prijatelji poginulog policajca rekli su da je bio hrabar i da je veoma savesno obavljao svoj posao.

Sahrana nastradalog Miroslava Stamenkovića će biti održana sutra, u 13.30 na Svetoilijskom groblju. Predsednik vlade Ivica Dačić je je najavio da će prisustvovati sahrani.

Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izrazio je najdublje saučešće porodici policajca Miroslava Stamenkovića.

"Potresen sam ovim tragičnim događajem, svestan da se pripadnici policijskih službi, u izvršavanju poslova, mogu svakodnevno naći u situacijama visokog rizika po život", rekao je Dačić.

Premijer je dodao da "tragična Miroslavljeva smrt podseća da je posao policajca jedan od najtežih i da ga obavljaju najbolji među nama".

"Nadam se da će čitavo društvo shvatiti rizik s kojim se svakodnevno suočavaju policajci i da će naučiti na pravi način to da poštuje", navodi se u telegramu saučešća premijera Dačića.

Na mesto ubistva je odmah krenuo direktor policije Milorad Veljović, koji je izjavio da je stradali policajac svoj život dao za državu i narod. "Ovo je dokaz o opredeljenosti da policija svoj posao radi profesionalno i zakonito i po cenu svog života", istakao je Veljović.

On je rekao da je neophodno shvatiti da policija radi izuzetno težak posao i da država mora više ulagati u opremu policije, dodajući da je neophodno pooštriti kazne za napad na policajce.

"Ja ću prvi tražiti od ministra pravde da se sankcije protiv ovakvih ljudi koji ubijaju i državu i policiju znatno pooštre. Država mora mnogo više uložiti u policiju, jer je ovo dokaz na kojim je iskušenjima policija", rekao je Veljović.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da policija mora biti bolje opremljena i da država policiji mora maksimalno pomoći.

On je izrazio saučešće porodici poginulog policajca.

Vlasotince je posetio i državni sekretar u MUP-u Vladimir Božović koji je u ime MUP-a izrazio žaljenje zbog pogibije policajca i nadu da se ovakvi slučajevi neće ponoviti.

Božović je poručio da će država snažno odgovoriti u skladu sa Ustavom i zakonom. On je pozvao građane da imaju razumevanje za težak položaj policije u kome obavljaju radne zadatke i istakao da će država nastaviti da se obračunava sa kriminalom i korupcijom.

Istraga događaja još traje, a na mestu događaja je istražni sudija Višeg suda u Leskovcu.

Saučešće izrazio i sindikat

Policijski sindikat Srbije izrazio je najdublje saučešće porodici policajca Miroslava Stamenkovića, koji je poginuo jutros pr sprečavanju pljačke u Vlasotincu i ocenio da je sada najbitnije obezbediti porodicu nastradalog kolege.

Kako je saopštio Policijski sindikat Srbije, njegovi članovi tužni su i ogorčeni zbog pogibije kolege pri sprečavanju pljačke u Vlasotincu, ali u isto vreme i ponosni na njegovu hrabrost.

Predsednik tog sindikata Veljko Mijailović je rekao da je porodicu pokojnog kolege i sve policajce zadesila tragedija i zamerio je ljudima u vrhu MUP-a, koji, po njegovim rečima, nisu na vreme doneli dokument o proceni rizika i bezbednosti na radu.

Takav dokument, kako je naveo Mijailović, Policijski sindikat Srbije traži već godinu i po, a njegovim donošnjem, tvrde, bio bi smanjen rizik od ovakvih tragedija.

"Da li život policajca vredi samo oko 15.000 evra, odnosno 36 prosečnih policijskih plata, koliko rodbina ubijenih kolega dobija za njihov život? Zar je vraćanje duga hrabrim policajcima tri i četiri hiljade dinara mesečno za školovanje njihove dece?", upitao je Mijailović i dodao da je sada najvažnije obezbediti porodicu nastradalog kolege.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policajac ubijen tokom pljačke

Izvor: medio.rs, 14.Dec.2012

Jedan policajac i dva napadača ubijena u razmeni vatre u tokom pljačke zlatare u centru Vlasotinca, rekao za B92 načelnik PU Leskovac Vladimir Žugić.

Nastavak na medio.rs...

Policajac i dva pljačkaša mrtrvi u obračunu

Izvor: Mondo, 14.Dec.2012

Policajac Miroslav Stamenković (27) i dvojica pljačkaša poginuli u jutrošnjem okršaju tokom pljačke zlatare u Vlasotincu...U intervenciji nakon razbojništva u zlatari "Unca", u Vlasotincu, jutros je tragično nastradao policijski službenik Miroslav Stamenković (27) iz Leskovca, saopštio je...

Nastavak na Mondo...

Troje mrtvih tokom pljačke zlatare

Izvor: OkRadio.rs, 14.Dec.2012

Policajac Miroslav Stamenković (27) i dva napadača ubijena u razmeni vatre tokom pljačke zlatare u centru Vlasotinca. Treći pljačkaš uhapšen. Pljačka se desila oko 8.45 sati u Nemanjinoj ulici u Vlasotincu. Policija je blokirala taj deo varoši. Policajac je pokušao da spreči pljačkaše,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Ubijen policajac tokom pljačke

Izvor: CrnaHronika.rs, 14.Dec.2012

Vlasotince — Policajac Miroslav Stamenković (27) i dva napadača ubijena u razmeni vatre tokom pljačke zlatare u centru Vlasotinca. Treći pljačkaš uhapšen.Pljačka se desila oko 8 i 45 sati u Nemanjinoj ulici u Vlasotincu. Policija je blokirala taj deo varoši.. Policajac je pokušao da spreči...

Nastavak na CrnaHronika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.