U gradu tesktila i roštilja svi hoće u činovnike i medicinare

Izvor: juGmedia, 08.Jul.2015, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U gradu tesktila i roštilja svi hoće u činovnike i medicinare

LESKOVAC – Školi za tekstil i Poljoprivrednoj školi preti gašenje jer je u prvi razred upisano tek oko 50 svršenih osmaka, iako u gradu tekstila i roštilja jedino s tim školama mogu odmah da dobiju solidno plaćen posao.

„Odlučio sam se za ovu školu jer nameravam da završim Poljoprivredni fakultet i da s novim saznanjima nastavim posao na porodičnoj farmi stoke“, kaže Mihaljo Trajković iz Kosančiča.
>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << />
On je, međutim, jedan od retkih s idejom. Većina završi u ove dve škole jer, zbog lošeg uspeha, nema šanse u Medicnskoj, Ekonomskoj ili Gimnaziji, gde su ove godine već prvog dana popunjena sva mesta.

„Džinsi“ i „Falke“ se grabe za tekstilce

Nemački „Falke“ svake godine stipendira po pet najboljih učenika, a turska kompanija „Džinsi“ primorana je da dokvalifikuje „ekonomce“ i gimnazijalce jer na tržištu nema mladih školovanih tekstilaca, čija se plate kasnije kreću od 25.000 do 35.000 dinara. U sličnoj situaciji su i vlasnici desetak manjih tekstilnih fabrika u leskovačkom kraju.

Od 120 učenika u Tekstilnoj školi na sedam smerova upisano je svega 60, a u Poljoprivrednoj na tri smera 51 od planiranih 90. Najdramatičnije je na prehrambenom smeru sa zanimanjima mesar i pekar, gde se upisalo samo sedmoro. Odeljenje može da se formira i sa 15 učenika, ali i taj broj je nedostižan u ovom momentu.

„Veilika je opasnost od gašenja prehrambenog smera, a ako se ugasi naš smer, nestaće i škola jer ne može da funkcioniše s dva odelenja“, kaže Vesna Marković, profesorka Poljoprivredne škole, u kojoj su juče članovi komisije za upis učenika uzalud čekali prvake.

Ogorčena je i direktorka Škole za tekstil i dizajn Mare Karanfilović.

Nisu problem deca, već njihovi roditelji, čija je želja da im sinovi i kćeri budu činovnici. Ne razmišlja se o tome da se za činovnički posao čeka decenijama“, ubeđena je Karanfilovićeva.

Leskovac i okolini su ogromna fabrika poljoprivrednih proizvoda pod plastenicima iz koje se voćem i povrćem snabdeva cela Srbija, ovde svakoga dana stotinak pekara i mesara traži radnike, a tekstilne fabrike čak i stipendiraju buduće kadrove. Ovde su i Tehnološki fakultet i dve državne visoke škole s tekstilnim i prehrambenim smerovima, što, očigledno ne ostavlja utisak na školarce.

To su u suštini prljavi i teški poslovi i s tim školama se ne može u inostranstvo, a ja želim da završim i fakultet i da zapalim preko granice“, priča Marija Mitrović koja je sa 93 poena upisala Medicinsku školu.

A da posla za učenike Poljoprivredne škole ima, govori i podatak da svake godine najmanje po destoro učenika dobije posao u pekarama i mesrama dan posle dobijanja diplome. Tako je bilo i sa ovom, junskom generacijom.

„Plate koje dobijaju nisi manje od 30.000 dinara, a za godinu dve to su, čak, i duplo veći iznosi“, tvrdi profesorka Marković.

(Kraj)mil
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.