U Leskovcu obeležen Dan sećanja na preminule od side

Izvor: JUGpress.com, 15.Maj.2016, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Leskovcu obeležen Dan sećanja na preminule od side

LESKOVAC

Na nivou Jablaičkog okruga od početka epidemije, od 1984. do 2015. godine, ukupno je registrovano 20 osoba sa HIV-om (18 muškaraca i dve žene), od toga je u sedam slučajeva reč o nosilaštvu a šest osoba je umrlo.

U 2015. godini otkriveno je 178 obolelih osoba na teritoriji Republike Srbije, od čega je 173 muškaraca.

I ove godine, Zavod za javno zdravlje Leskovac (ZZJZ), Centar >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za promociju zdravlja, u a saradnji sa osnovnim školama „Petar Tasić“ i „Kosta Stamenković“, volontrima Crevenog krsta, Kacelarijom za mlade kao i Leskovačkim  kulturnim  centrom, performansom ispred LKC-a, paljenjem sveća na crvenoj traci, obeležili su Dan sećanja na preminule od side.

Ovo je tridesettreća kampanja, dok je u Srbiji trinaesta. Slogan ovogodišnje kampanje, koja se obeležava u 25 gradova Srbije, je „Uključi, nauči, osnaži“.

Pored paljenja sveća, Dan sećanja na preminule od side obeležen je tako i što su građani mogli da izrvše testiranje na sidu takozvanim brzim testom. Ove godine je, međutim, odaziv Leskovčana bio vrlo mali, tako da se samo nekoliko građana testiralo.

Inače, od pojave HIV-a, 84. godine, u svetu živi oko 37 miliona ljudi sa HIV-om, a više miliona je umrlo. Na teritoriji Srbije od početka epidemije ukupanje je registorvano 3.312 osoba obolelih od AIDS-a, od toga je 1.788 osoba obolelo od ove bolesti, ili 54 posto, dok su 1.192 osobe umrle, što znači jedna trećina od ukupnog broja registrovanih.

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.