Koliko je u Srbiji zaraženih HIV virusom

Izvor: Mondo, 15.Maj.2016, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je u Srbiji zaraženih HIV virusom

Međunarodni dan sećanja na preminule od side obeležava se širom sveta 15. maja, pod sloganom "Uključi, nauči, osnaži".

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

U Srbiji je od početka godine registrovano 46 osoba zaraženih HIV-om, 17 osoba je obolelo od side, dve osobe su umrle, a zaraženi su i dalje diskriminisani ne samo od pojedinaca, već i institucija socijalne i zdravstvene zaštite, rečeno je na skupu povodom Međunarodnog dana sećanja na preminule od side.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Broj osoba zaraženih HIV virusom u porastu je u celoj Evropi. Procenjuje se da 2,3 miliona ljudi živi sa HIV-om.

Što se Srbije tiče, procenjeni broj zaraženih HIV-om u 2013. godini u Srbiji za 36 odsto veći je od procenjenog broja u 2005. godini.

Prema istraživanju najrizičnije su transrodne osobe, gej muškarci, intravenozni korisnici droga i seksualne radnice.

Kod transeksualnih osoba rizik za inficiranje HIV-om je 49 puta veći od rizika za opštu populaciju, kod intravenioznih korisnika droga 28 puta veći, kod muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcima 19 puta veći, dok je kod seksualnih radnica rizik veći 12 do 13 puta.

Pratite nas na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Testiranje na HIV povodom Dana sećanja na preminule od side

Izvor: Blic, 15.Maj.2016

Međunarodni dan sećanja na preminule od side obeležen je danas pod sloganom "Uključi, nauči, osnaži", a na Akademskom platou u Beogradu Asocijacija "Duga" organizovala je besplatno testiranje na HIV...U centru grada postavljena je mobilna jedinica, u kojoj su zainteresovani, kojih nije bilo mnogo,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.