Tri medalje za srednjoškolce na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi

Izvor: RTS, 29.Jul.2019, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri medalje za srednjoškolce na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi

Tim Srbije je na ovogodišnjoj 51. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi osvojio srebrnu, dve bronzane medalje i jednu pohvalnicu.
Igor Topalović iz Užičke gimnazije osvojio je srebrnu medalju, dok su Mihailo Milošević iz  Matematičke gimnazije Beograd i Mihailo Mirković iz Prve beogradske gimnazije osvojili bronzanu medalju. Učenica Aleksandra Ljubenović iz Gimnazije Leskovac osvojila je pohvalnicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ovogodišnja olimpijada održana je u Parizu. Na njoj su učestvovali timovi iz osamdeset država.
Kao i svake godine, mentori tima Srbije na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi bili su prof. dr Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Niko Radulović sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu.
Međunarodna hemijska olimpijada je najprestižnije takmičenje znanja hemije za srednjoškolce. Održava se već više od pola veka.
Takmičenje je izuzetno zahtevno, a podrazumeva izradu teorijskih i praktičnih zadataka u ukupnom trajanju od 10 sati.
Naučne oblasti koje olimpijada pokriva često su vrlo napredne i značajno prevazilaze nivo srednjoškolskog gradiva.
Naši đaci su prvi put učestvovali 1974. pod zastavom Jugoslavije, a Srbija na ovom takmičenju kao nezavisna država učestvuje od 2012. godine. Naši timovi su do sad osvojili više od 20 medalja, a često se kao tim rangiraju bolje od mnogih zapadnoevropskih država.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Medalje i pohvale mladim hemičarima na Olimpijadi u Parizu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2019

Tim Srbije je na ovogodišnjoj 51. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi osvojio srebrnu, dve bronzane medalje i jednu pohvalnicu...Igor Topalović iz Užičke gimnazije osvoji je srebrnu medalju, Mihailo Milošević iz Matematičke gimnazije u Beogradu bronzanu medalju, Mihailo Mirković iz Prve beogradska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.