Tim 42: Sredstva iz leskovačkog Fonda za zaštitu životne sredine troše se na građevinske radove

Izvor: JužneVesti.com, 09.Feb.2022, 14:08

Tim 42: Sredstva iz leskovačkog Fonda za zaštitu životne sredine troše se na građevinske radove

S obzirom na to da se novac iz leskovačkog budžeta namenjen Fondu za razvoj zaštitu sredine prethodnih godina smanjuje, kao i zbog sumnje da se taj novac ne troši na projekte koji mogu doprineti razvoju životne sredine, Udruženje Tim 42 sprovelo je istraživanje i došlo do zaključka da lokalna samouprava finansira i sufinansira veći broj projekata za izvođenje građevinskih radova, a ne ravoj ekologije.

U 2020. godini iz leskovačkog budžeta za razvoj životne sredine >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << operedeljeno je nešto manje od 3 miliona dinara, dok je u 2021. godini ta cifra bila milion dinara manje. Pored smanjenja budžetskih sredstava, istraživači Tima 42 došli su do podataka da većina projekata koji su odobreni, zapravo predstavljaju izvođenje građevinskih radova, renoviranje i sanaciju školskih objekata.

Kako navode, svi projekti koji su dobili ”zeleno svetlo” tokom 2020. i 2021. godine imaju istu matricu - ​​obezbeđivanje nečega što nedostaje u ustanovi i što će učenici i nastavnici koristiti da razviju svoju ekološku svest.

Sličnosti predloga projekata se još ogledaju i u nazivima prostora i prostorija koje se uređuju pa tako imamo tri Eko učionice, Eko amfiteatar, Eko medijateku i Eko baštu, dok Zeleni amfiteatar jednog podnosioca predloga projekta i Eko amfiteatar drugog podnosioca predloga projekta uređuje isti izvođač radova. Dok škole grade ili uređuju ”eko“ prostore (letnjikovce, učionice, amfiteatre, staze, holove), javno preduzeće vrši čišćenje i uređenje svog poslovnog objekta. U manjem broju projekata navedeno je na koji način su njihove aktivnosti povezane sa strateškim dokumentima, dok veći broj podnosilaca to nije učinio - navodi se u istraživanju.

Kako bi ukazali na problem, iz Tima 42 organizovali su je okrugli sto kome su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva, medija, lokalnih ustanova i Odeljenja za zaštitu životne sredine. Takođe, organizatori su predložili preporuke kako da se sredstva iz Fonda koriste za razvoj životne sredine, a ne na izvođenje građevinskih radova.

Prvo je neophodno uvećati sredstva iz budžeta, precizno definisati opšti cilj konkursa, izbrisati deo koji se odnosi na izvođenje građevinskih radova i što hitnije izmeniti Pravilnik koji se odnosi na dodelu i korišćenje sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata iz Fonda za zaštitu životne sredine grada Leskovca - rekli su iz Tima 42.

Podsetimo, iz Udruženja Tim 42 već mesecima unazad ukazuju i na problem zagađenosti vazduha u Leskovcu, kao i to da se u tom gradu i dalje ne vrše merenja koncentracije PM10 i PM2,5 čestica, zbog čega su u centru Leskovca organizovali potpisivanje peticije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.